Muhaliflere kara operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Muhaliflere kara operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 23:36

19 Eylül’de Suriye’de ateşkesin sona ermesinin ardından rejim uçakları ve Rusya’nın yoğun bombardımanının sürdüğü Halep’te Esad’ın askerleri ve Hizbullah, muhaliflerin kontrolündeki mahalleleri ele geçirmek için büyük bir kara operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

SAVAŞ öncesi Suriye’nin en büyük ikinci ve sanayi kenti olan Halep, 19 Eylül’de ateşkesin sona ermesinin ardından yoğun bombardıman altında. Esad varil bombalarıyla saldırırken, Rusya’nın da askeri tesislere karşı geliştiren ‘sığınak delen’ bombalarıyla apartmanları vurduğu iddia ediliyor. Halep’te her gün onlarca kişi ölüyor. Bombardımanın beşinci gününde rejim ve destekçilerin karadan da Halep’teki muhalif mahallerine doğru harekete geçtiği ve bazı yerleri aldığı haberleri geliyor.

Reuters ajansı, Halep’in güneyindeki 1070 Konut bölgesinde rejim güçleri ve İran destekli Şii milislerle muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı. Halep’in güneyindeki stratejik Ramuse bölgesine komşu olan 1070 Konut bölgesi geçen ay muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Dün, Halep kalesinin etrafındaki eski mahallelerin bir kısmının rejim kontrolüne geçtiği, ancak sonra geri çekilmek zorunda kaldıkları bildirildi. Rejimin muhaliflerin elindeki Farafina mahallesini de aldığı iddia edildi. A.A.’ya göre ateşkes anlaşmasının 19 Eylül’de bitiminden bu yana Halep’e yönelik bombardımanlarında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 444 sivil yaşamını yitirdi, bin 585 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

NATO’DAN RUSYA’YA ÇAĞRI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Bratislava’da gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları toplantısının ardından basın toplantısında Halep’in uluslararası hukukun ihlal edilerek bombalanmasının ahlaken kabul edilemez olduğunu söyledi. Ateşkesin yeniden oluşturulması için Rusya’yı da adımlar atması konusunda uyaran Stoltenberg, “Halep’e saldırılar hepimizi sarstı. Yardım konvoyuna saldırılar kabul edilemez ve bu uluslararası hukukun açıkça ihlal edilmesidir” dedi. Devam eden şiddetin Suriye’deki kriz için barışçıl çözümler bulunmasının önemini gözler önüne serdiğini belirten Stoltenberg, “Ateşkesin yeniden sağlanması, insani yardımların Halep’e ulaşması ve geçiş görüşmelerine devam edilmesi için gerekli koşulları sağlaması için güvenilir çaba göstermesi konusunda Rusya’ya yapılan uluslararası çağrıya katılıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!