Muhalefet çadıra dayandı

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet çadıra dayandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 00:00

Libya’nın doğusu muhalefetin kontrolüne geçmesi üzerine Kaddafi başkentteki hakimiyetini korumaya çalışıyor.

Muhalefetin 50 kilometre yaklaştığı başkentte dün cuma namazı sonrası gösterilerde Kaddafi aleyhine slogan atanların üzerine açılan ateşte El Cezire televizyonuna göre 5 kişi öldü. Kaddafi’nin oğlu Hamis’e bağlı tugay Trablus etrafında siper kazarken, muhalefete bağlı güçler başkentin 50 kilometre batısındaki rafineri kenti Zaviye’yi ele geçirdi. Şiddetli çatışmalara sahne olan Zaviye’de muhalif güçler, askerleri püskürtürken en az 23 kişi öldü. Zaviye, başkente giden yolu kontrol ettiği için stratejik önemde. Doğuda Bingazi ve Misrata gibi büyük kentler muhalefetin elinde. Ecdebiye’de de ordu isyancıların tarafına geçti. İsyanın başladığı Bingazi’de Kaddafi’nin gitmesini isteyen binlerce kişi, Trablus halkıyla dayanışma için gösteri yaptı. 6 bin kişi “Tek ülke” sloganı attı.
Petrol anlaşmaları korunacak
Bingazi’de, kentin yönetimini geçici olarak üstlendiğini açıklayan muhalif koalisyon, yasal ve halkın yararına olan petrol anlaşmalarının korunacağını ilan etti. Ülkenin ikinci büyük kentinde yönetimi üstlenen 17 Şubat koalisyonunun üyesi yargıç Cemal bin Nur, “Yasal ve Libya halkının çıkarına olan (yabancı firmalarla yapılan) petrol anlaşmaları korunacak” dedi. Libya devlet televizyonu da dün hükümetin her aileye artan gıda fiyatlarını karşılayabilmesi için 500 dinar (600 lira) vereceğini, ayrıca kamu sektöründe çalışanlara yüzde 150 ücret zammı yapılacağını duyurdu.
Kuzeni de istifa etti
Kaddafi’nin yardımcılarından, kuzeni Ahmed Kaddaf El Dam de protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek amacıyla istifa etti. El Dam, Mısır’a geçtiğini belirtti. Adalet ve İçişleri bakanları ile bazı büyükelçilerin ardından Libya’nın Paris Büyükelçisi ve UNESCO Daimi Temsilcisi de istifa etti.
Dört koldan baskı yapılıyor
BM Güvenlik Konseyi Libya’ya yaptırım  uygulanmasını öngören karar tasarısını görüşmek üzere dün toplandı. Fransa ve İngiltere’nin hazırladığı taslak silah ambargosu ve ek yaptırımlar da öngörüyor. İki hükümet ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kaddafi’nin insanlığa karşı suç işlediği iddiaları hakkında bir soruşturma açmasını istiyor. BM İnsan Hakları Konseyi, Libya’nın üyeliğini askıya alma taleplerini görüşmek üzere toplandı. AB “sınırlayıcı önlemler alınmasının zamanı geldi” açıklaması yaptı.                              
İngiltere paralarına el koyacak
İngiliz hükümeti, Kaddafi’nin Londra’daki banka hesapları ve mal varlığını dondurma kararı aldı. The Telegraph gazetesine göre Kaddafi’nin bankalarda 20 milyar Euro’nun üzerinde para bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!