Muamele yüzünden ters düştüler

Güncelleme Tarihi:

Muamele yüzünden ters düştüler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 01:57

GUANTANAMO'daki esirlere yapılan muamele ABD yönetimini ikiye böldü. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Başkan George Bush'tan, kamptaki tutukluları ‘‘savaş esiri’’ saymama kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.

The Washington Times Gazetesi'nin haberine göre, Beyaz Saray Danışmanı Alberto Gonzalez'den Bush'a verilen bir notta, ‘‘Dışişleri Bakanı, bu kararı yeniden düşünmenizi talep etti’’ denildi.

Dört sayfalık iç yazışma, Guantanamo'da tutulan 158 Taliban ve El Kaide elemanına savaş esiri muamelesi yapmadığı için uluslararası eleştirilere uğrayan ABD'nin yönetiminde de bölünmeler olduğunu ortaya koydu. Gazetenin haberine göre Ulusal Güvenlik Konseyi bugün toplanarak Powell'in talebini görüşecek. Gonzalez'in notunda Powell'in ‘‘Özellikle, savaş esirlerine muamele konusunda Cenevre Sözleşmesi'nin El Kaide ve Taliban üyelerine de uygulanabileceği sonucuna varabilirsiniz’’ dediği belirtildi. Başkan Bush, esirlere iyi muamele yapıldığını ve uluslararası sözleşmelerin gereğinin yerine getirildiğini söylüyordu. Ancak Yönetim, tutuklulara savaş esiri statüsü tanımayı reddetti çünkü sorgulamaları, sınırlama olmadan yapmak istiyor. Cenevre Sözleşmesi'ne göre savaş esirleri adları, rütbeleri ve sicil numaraları dışında hiçbir bilgi vermeye zorunlu değiller. Oysa Amerikan askeri yetkilileri tutuklulardan terörist saldırıları önleyecek bilgiler almak istiyorlar.

ELEBAŞLARI BELLİ OLUYOR

Öte yandan Guantanamo'da tutulan El Kaide ve Taliban üyelerinin elebaşları belli olmaya başladı. Amerikalı askeri yetkililer, ‘‘Bazı elebaşılar kendini göstermeye başladı. Bunlar eğitilmiş. Bu kişiler, örneğin olayları, hareketlerimizi ve güvenlik konusundaki prosedürlerimizi gözlüyor. Çok disiplinli hareket ediyor ve çok sabırlılar’’ dedi. Guantanamo'daki tutuklu kampında görevli muhafızlar, elebaşlarının özellikle namaz vakitlerinde kendilerini belli ettiklerini belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!