Motorunu arayan hayalet

Güncelleme Tarihi:

Motorunu arayan hayalet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 00:00

Küresel kriz ortamında sadece otomobil üreticileri arasında değil, dünya silah pazarına savaş uçağı sunan ülkeler arasında da dişe diş göze göz yarış başladı. Rusya askeri sanayi, Sovyetlerin parçalanmasından 19 yıl sonra ABD ile havada üstünlük yarışında geri kalmadığını gösterebilmek için dün son model 5’inci nesil T-50 hayalet savaş uçağına deneme uçuşu yaptırdı.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN YENİ GURURU

Rusya’nın yabancı gözlerden uzak, Sibirya içlerindeki Komsomolsna Amur askeri fabrikalarında üretilen yeni 5’inci nesil savaş uçağı 45 dakika devam eden ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi. Meraklı gazetecilere ise uçağın iniş ve kalkışını 2 bin metre uzaktan görüntülemelerine izin verildi.

ABD’nin Raptor’ı için büyük rakip

Rusya’nın önde gelen uçak firması Suhoy’un Genel Müdürü Mihail Pogosyan, Interfax Ajansı’na yaptığı açıklamada T-50’nin, ABD’nin benzer özelliklere sahip F-22 Raptor’ına rakibi olacağını söyledi.

Radara görünmeme özelliğine sahip yeni Rus yapımı uçağın Amerikan rakibinden en önemli farklılığının ise fiyatı olacağı söylendi. Pentagon’un siparişiyle üretilen sadece bir uçağın maliyeti 120 milyon doları bulurken, Rus muadilinin yarı yarıya ucuza satılacağı belirtildi.

Suhoy Genel Müdürü Pogasyan, fiyat farkı yanı sıra ABD’nin günümüzde F-22 uçaklarını NATO müttefiki ülkelere bile teknoloji kaçağı olacak endişesiyle vermediğini belirterek, “T-50 seri üretimine geçtiğimizde yeni uçağı bize isteyen NATO ülkelerine de satmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Hindistan siparişi telaşı

Suhoy firmasının öve öve bitiremediği yeni nesil savaş uçağını yine de sonuna kadar tamamlanmadan alelacele denediği ortaya çıktı. Rus Nezavisimaya Gazetesi’ne göre, T-50 ilk deneme uçuşunu, tasarlanan kendi süper motoruyla değil, Sovyetler Birliği döneminden eski model Su-35 savaş uçağının motoruyla gerçekleştirdi. Böylece dünkü ilk deneme uçuşu T-50’nin ilk reklam filmi olarak tanımlandı. Suhoy firmasının yeni uçağı alelacele göklere kaldırması ise Hindistan faktörüne bağlandı. Rusya’ya bu tipten 250 yeni uçak siparişi veren Hindistan bir an önce sonuç alınmasını istiyor. Geçtiğimiz yıl Hindistan, Rusya’ya verdiği savaş gemisi siparişlerinin kontratlarını “Çok yavaş ve pahalıya üretiyorsunuz” gerekçesiyle iptal etmenin eşiğine gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!