Mossad'ın yeni başkanı Tamir Pardo

Güncelleme Tarihi:

Mossadın yeni başkanı Tamir Pardo
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 16:37

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad'ın başkanlığına, önümüzdeki ay görevinden ayrılacak olan Meir Dagan'ın yerine eski Mossad başkan yardımcılarından Tamir Pardo'yu atadı. Pardo, Netanyahu ailesinin yakın dostu olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Netanyahu, İsrail gizli servisi Mossad başkanlığına Tamir Pardo'nun atanmasını kararlaştırdı.

Pardo'nun, Dagan'ın önümüzdeki günlerde görev süresini tamamlamasının ardından yeni görevine başlayacağı belirtildi. Mossad'ın 8 yıldır başkanlığını yürüten Meir Dagan, yıl sonuna doğru emekliye ayrılıyor.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, "Pardo'nun Mossad içinde büyük bir deneyimi olduğunu, Mossad'ı yönetecek en doğru kişi olduğu" ifade etti.

İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak da Pardo'yu, Mossad başkanlığı için en uygun kişi olarak tanımladı. Barak, çok uzun yıllardır tanıdığı Pardo ile birlikte değişik operasyonlarda çalıştıklarını söyledi.

Başbakan Netanyahu'nun 1976 yılında hayatını kaybeden ağabeyi Yoni Netanyahu ile Sayeret Matkal komando biriminde birlikte görev yapan Pardo, Netanyahu ailesine yakınlığıyla biliniyor.

Haberin Devamı

Yoni Netanyahu, 1976'da, Entebbe baskını olarak bilinen ve o dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü'ne mensup militanların, Tel Aviv-Paris seferini yapan bir Fransız uçağını ele geçirip içindekileri rehin aldıkları olay sırasında,  Mossad tarafından düzenlenen operasyonda ölmüştü. Pardo'nun Entebbe baskını sırasında komünikasyon subayı olduğu belirtiliyor.

Mossad'da uzun yıllarca çalışan ve üst düzey görevlerde bulunan Pardo'nun  iki yıl önce başkan yardımcısı iken, Dagan ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle Mossad'dan ayrılarak özel sektöre geçtiği kaydedildi.
         
"BAY T"

Pardo'nun adı, Meir Dagan'ın yerine muhtemel adaylar arasında geçmişti.

Mossad başkanlığı için, İsrail ordusu Askeri İstihbaratı başkanlığından ayrılan Amos Yadlin, İç Güvenlik Servisi'nin (Şin Bet) Başkanı olarak 5 yıllık görevini tamamlayacak olan Yuval Diskin ile Netanyahu'nun Gazze'de tutuklu bulunan İsrailli asker Gilad Şalit'in kurtarılması ile görüşmelerin sorumlusu olarak atadığı Hagai Hadas'ın da adı geçmişti.

Pardo'nun adı, İsrail medyasında diğer adaylar arasında sayılırken açık olarak belirtilmemiş ve sadece "T" rumuzuyla verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!