Moskova’ya kritik İdlib ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Moskova’ya kritik İdlib ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 23:38

Esad rejiminin Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e operasyon hazırlığı yaptığı iddiaları artarken dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan Moskova’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, dün sabah özel bir uçakla Moskova’ya giderek Rus muhatapları ve diğer yetkililerle görüştü. Bu kritik ziyaretin İdlib’de yaşanan gelişmeler ve önümüzdeki ayın ilk haftası içinde İran’da üç garantör ülke devlet başkanlarının katılımıyla yapılması planlanan Suriye zirvesi ile ilgili olduğu öğrenildi.

TÖRENLE KARŞILAMA
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Bakan Akar ile MİT Başkanı Fidan’ı askeri törenle karşıladı. Rusya Savunma Bakanlığı kısa bir açıklama yayınlayarak, “Moskova’da yapıcı ortamda geçen görüşmede ağırlıklı olarak Suriye konusu ele alınmıştır. İki bakan Suriye’ye insani yardım ulaştırılmasının yanı sıra mültecilerin evlerine dönmesini sağlayacak şartların oluşmasını ele almıştır. Görüşmede ayrıca Rusya ile Türkiye savunma bakanlıkları arasındaki temas ve koordinasyon da görüşülmüştür” dendi.

Haberin Devamı

Ziyaretin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara ziyaretinden sonra yapılması dikkat çekti. Ankara, Lavrov’un ziyareti sırasında Esad rejiminin İdlib vilayetinde sivillerin bulunduğu yerlere yönelik bombardımandan duyduğu rahatsızlığı iletmişti.

FİKİR ALIŞVERİŞİ
Lavrov rejim ordusunun hava harekâtlarının El Nusra gibi terör unsurlarına yönelik olduğunu savunurken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Yapılması gereken sivil halk ile teröristleri ayırt edip, terör unsurlarını etkisiz hale getirmektir” demişti. Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya askeri ve istihbarat kurumlarının var olan ortak çalışmalarının daha da ileriye götürülmesi gerektiği mesajını vermişti. Dünkü görüşmede bu kapsamda Türkiye-Rusya askeri ve istihbarat birimlerinin sivil halkı terörist unsurlardan ayırt edebilmek için bundan sonra devreye sokacakları planlar üzerine de fikir alışverişinde bulunduğu öğrenildi.

Moskova’ya kritik İdlib ziyareti

BİLGİ NOTU: Astana görüşmeleri sonucu çatışmasızlık bölgesi ilan edilmiş İdlib’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kurduğu 12 ayrı gözlem noktası bulunuyor. Görüşmede İdlib’teki çatışmaların yoğunlaşması halinde Türkiye’ye yönelik olası bir göç hareketliliği de ele alındı. Türkiye, böyle bir durumda göçe karşı Suriye içinde önlem almayı planlıyor. Yetkililer tüm hazırlıkların “Göçü Suriye içinde önlemeye yönelik olduğu” bilgisini yineledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!