Moskova’dan İdlib mesajları

Güncelleme Tarihi:

Moskova’dan İdlib mesajları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 01:24

Soçi’deki müzakere turu sonrasında açıklamalarda bulunan Rus temsilci Lavrentiyev, “Suriye’de sivil halkın evlerine dönüp barış içinde yaşamasını sağlayacak şartlar oluştuktan sonra biz Rusya olarak Türk askerinin Suriye topraklarından çekilmesinde ısrarcı olacağız” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın Soçi kentinde tamamlanan 10’uncu Astana müzakere turunun ardından Rusya’dan İdlib’deki durumla ilgili açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, Rus Interfaks haber ajansına yaptığı açıklamada, “Zamanı geldiğinde Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesini ısrarla talep edeceğiz. Günümüzde Türk askeri Azez ile Cerablus arasındaki geniş bir alanı kontrol ediyor. Ayrıca İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinde kontrol noktalarında anlaşmalar gereği varlık gösteriyor. Tabii bu durum geçici. Suriye’de sivil halkın evlerine dönüp barış içinde yaşamasını sağlayacak şartlar oluştuktan sonra biz Rusya olarak Türk askerinin Suriye topraklarından çekilmesinde ısrarcı olacağız. Suriye’nin toprak bütünlüğü ilkesi zaten bunu gerektiriyor” dedi.
Lavrentiyev önceki gün İdlib’e ‘geniş kapsamlı’ bir askeri operasyon düşünülmediğini söylemişti.

Haberin Devamı

ESAD’IN TEMSİLCİSİ CAFERİ’NİN SÖZLERİ

Lavrentiyev’in dünkü açıklamasından önce Soçi’de Beşar Esad rejimini temsil eden Suriye’nin BM Elçisi Beşar Caferi ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri varlığını ‘işgal’ olarak nitelendirerek, bu bölgeleri geri alacakları tehdidinde bulundu. Caferi, “Bu konuda taviz söz konusu olamaz. Gerginliği azaltma bölgelerinin faaliyet sürelerinin zaman çizelgeleri var. Suriye hükümetinin onayı olmadan bunlar uzatılamaz” dedi.

7 Eylül zirvesinde neler konuşulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül tarihinde İstanbul’da Türkiye-Rusya-Almanya-Fransa liderleri zirvesi yapılmasına da değinen Aleksander Lavrentiyev, “7 Eylül zirvesinin ana gündemi yine Suriye olacak. Daha doğrusu dört ülke liderinin mülteciler meselesini masaya yatırması bekleniyor. Türkiye’de günümüzde 3.5 milyon Suriyeli mülteci barınıyor. Biz Rusya olarak Türkiye’ye mültecilerin evlerine dönmesini sağlayacak yardım planı sunduk. Beklentimiz 7 Eylül zirvesinde AB’nin lokomotif ülkeleri Almanya ile Fransa’nın da mültecilerin evlerine dönmesi için Türkiye’ye yardım eli uzatması şeklinde” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Esad: Zafer yakın

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün yaptığı bir açıklamayla, 7 yıldır süren iç savaşta zafere yakın olduklarını öne sürdü. Suriye ordusuna hitaben yazdığı açık mektupta Esad, “Zafer tarihimiz yakındır. Onlar (muhalifler) en sonunda terk etmeye mecbur bırakıldılar” dedi. Fransız AFP, 2017 başında Esad rejiminin ülke topraklarının yüzölçümünün sadece 17’sine sahip olduğunu, ancak geçen sürede bir dizi saldırı sonrasında Şam yönetiminin ülke topraklarının yaklaşık üçte ikisinde kontrolü sağladığını aktardı.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!