Moskova'da kıran kırana savaş

Güncelleme Tarihi:

Moskovada kıran kırana savaş
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik, siyasi ve toplumsal kriz üst düzey devlet yönetimi ve güç odakları arasında şimdiye kadar görülmedik ölçülerde bir mücadeleye yol açtı.

Rusya'da Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Yevgeni Primakov, dolar milyarderi işadamı Boris Berezovski ve Rusya Başsavcısı Yuri Skuratov'un adlarının geçtiği gizli savaşta şimdilik Primakov ve Skuratov ikilisi öne geçti.

4 ay önce patlak veren ve dün iyice su yüzüne çıkan gizli savaşın son raundunda Başsavcı Skuratov'un görevinden ayrılma istemi Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde reddedildi. Konsey'de dramatik bir konuşma yapan Skuratov kendisini istifaya zorlayanları eleştirdi. Yolsuzlukların üzerine gitmesini engellemek, istifasını sağlamak isteyen ve Yeltsin ile arasının açılmasını hedefleyen güçler bulunduğunu belirten Skuratov, ‘‘Bunlar, hisse senetleri piyasasında iş yapan bazı milletvekilleri, 2 eski başbakan yardımcısı, şu andaki kabinede görev yapan bazı bakanlar ve iyi bilinen bazı işadamları’’ dedi.

Rusya'nın en zengin kişisi olarak tanınan eski BDT Sekreteri Berezovski'yi açık bir dille suçlayan Skuratov, Berezovski'nin sahibi, ya da hissedarı olduğu Aeroflot, Avtovaz ve Atoll firmalarında, üst düzey yetkililerin de karıştığı yolsuzlukları araştırmasının, istifası ile bağlantılı olduğunu belirtti. Bu soruşturmaları yürütmeye başlaması ile birlikte, Yeltsin'in kendisi ile olağan görüşmeleri kestiğini belirten Skuratov, özelleştirme operasyonları ve mali kriz sırasında bir milyar dolarlık yolsuzluk yaptıklarını ileri sürdüğü Merkez Bankası yönetimini de eleştirdi.

Federasyon Konseyi'nin istifasını reddetmesi halinde görevine devam edeceğini belirten Skuratov'un konuşmasından sonra yapılan oylamada Konsey istifayı reddetti. 142 senatör istifanın aleyhinde oy kullanırken, 6 lehte oy verildi, 3 senatör çekimser kaldı.

SEKS BANDI

Skuratov'un kendinden önceki yönetimlerin kirli çamaşırlarını karıştıran Başbakan Primakov'un emriyle harekete geçtiği belirtiliyor. Gözlemcilere göre, gizli iktidar savaşının bir cephesinde Primakov ve Skuratov ikilisi yer alırken karşı tarafta Berezovski ve Yeltsin bulunuyor. Bazı kaynaklar ilk raundu kaybeden Berezovski'nin elinde başsavcının karıştığı bir seks skandalı kaseti bulunduğunu ve gerektiğinde bu silahı kullanacağını savunuyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!