Moskova ve Pekin’den tarihi işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Moskova ve Pekin’den tarihi işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 08:00

GÜNEY Avrupa’ya TürkAkımı ve Kuzey Akım 2 ile Almanya’ya yeni doğalgaz hatlarını devreye sokmaya hazırlanan Rusya, ‘Sibirya Gücü’ boru hattıyla da Çin’e açıldı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Lideri Şi Cinping’in dün video-konferans yöntemiyle gerçekleştirdikleri törende vana açıldı, Çin’e Rus doğalgazı akmaya başladı. Putin Moskova’dan, Şi Pekin’den telekonfrens ile Sibirya’daki boru hattı pompa istasyonunda hazır bekleyen Rus Gazprom Şirketi’nin Başkanı Aleksey Miller’a bağlandı. İki liderin konuşmalarının ardından Miller, Putin’e hitap ederek “Vanayı açayım mı” sorusunu yöneltti. Putin ise gülümseyerek “Elbette. Aç” dedi.

2014 yılında Batı’nın Ukrayna krizi nedeniyle Moskova’ya yaptırım kararı sonrasında yüzünü doğuya dönen Rusya, ‘Dünyanın en büyük inşaatı’ diye tarif ettiği ‘Sibirya Gücü’ projesi ile kendine yeni bir pazar oluşturmayı başardı. Dün 3 bin km’ye ulaşması planlanan boru hattının 2.200 km’lik bölümü açıldı. 30 yıllık anlaşma çerçevesinde Rusya’nın kasasına 400 milyar dolar girdi sağlanması öngörülüyor. Üç yıl sonra hat tam kapasite çalışmaya başladığında Çin’e yılda 38 milyar m3 gaz satışı gerçekleştirilecek. Çin’in Rus gazı için ödeyeceği fiyatın Batı ve Türkiye’ye verilen fiyattan yüzde 30 daha ucuz olduğu değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!