Moskova’da kupa alarmı

Güncelleme Tarihi:

Moskova’da kupa alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Manchester United-Chelsea Şampiyonlar Ligi final maçının ev sahibi Moskova’da güvenlik alarmı verildi. Taşkınlıklarıyla meşhur 50 bin İngiliz taraftarı ağırlayacak olan Moskova, en kötü senaryoya göre hazırlıklarını yapıyor.

Abramoviççi Ruslar karışmasın

İki takımın taraftarları Moskova’nın iki ayrı havalimanına inecek, stadın yakınlarına kurulan kamplara taşınacak. Rus Abromoviç’in Chelsea takımını destekleyen Rus holiganlara da "Siz karışmayın" uyarısı yapılıyor.

RUSYA başkenti Moskova’da yarın oynanacak Manchester United-Chelsea Şampiyonlar Ligi final maçına Rus halkı şimdiden "kıyametin kopacağı gün" olarak bakıyor. Şampiyonlar Ligi tarihinde hiçbir ülkenin, iki İngiliz takımını aynı anda misafir olarak ağırlamamış olması Moskova’nın vereceği kırmızı-mavi sınavı bir hayli çetin hale getiriyor.

Çarşamba akşamı Şampiyonlar Ligi final maçı Rusya’nın en büyük stadyumu 150 bin kişilik "Lujniki"de başlayacak. Ancak maçın kendisinden ziyade güvenlik güçleriyle Moskova halkını asıl tedirgin eden olay Moskova’ya toplam 50 bin azılı İngiliz taraftarının akın edecek olması. İngiliz futbol fanatizminin ulaştığı boyutu gayet iyi bilen Rusya yönetimi "kuşatma altındaki Moskova" türünden güvenlik önlemleri almaya başladı.

Askeri tatbikat yapıldı

Karşılaşmaya bir gün kala Lujniki stadyumunun bulunduğu yüzlerce hektarlık park alanında askeri tatbikat bile yapıldı. 1500 kişilik çevik kuvvet gücünün katıldığı provalarda taraftarlar arasında muhtelif kavga senaryoları işlenerek kavga eden tarafları en kısa yoldan ayırma taktikleri geliştirildi. İngiliz taraftarlar arasında kavga çıkmasının önlenmesi için havaalanları bile ayrı seçildi. Manchester United kırmızı taraftarları Moskova güneyindeki Domodedovo havaalanına iniş yaparken, Chelsea taraftarları batıdaki Şeremetyevo ile Vnukova havalimanlarına gelecek.

Abramoviç fanatikleri

Bu yılki Şampiyonlar Ligi final maçının önemli bir özelliği daha var. İngiliz takımlarından biri Chelsea, Rus milyarder Roman Abramoviç’in takımı. Fanatik İngiliz taraftarlar yanı sıra sokak ve stadyumda kavgaya Rus fanatiklerin de katılmasından endişe ediliyor. Rusya Gençlik ve Spor Bakanı Vitaliy Mutko daha geçtiğimiz hafta Rus futbol kulüplerinin başkanlarını özel toplantıya çağırarak "Aman siz karışmayın. Rus taraftarları bu maçtan uzak tutun" dedi. Mutko, İngiliz tarafları da "Saygılı bir şekilde hareket ederlerse, herhangi bir problem yaşamayız" diye uyardı.

Maç günü, Lujniki stadında 1500 polis görevlendirildi, 6 bin polis ve asker ise Moskova sokaklarında asayişi sağlayacak. İnternet haber sitelerinde yer alan haberlere göre ise polis ve askerle yetinmeyen Rusya yönetimi ülkenin en elit güvenlik birimi istihbarat servisi FSB elemanlarını da 20-22 Mayıs günleri sokaklara çıkartacağı yönünde.

Rusya, İngiltere’ye göz kırptı

İki İngiliz takımının Moskova’da final oynayacak olması Rusya ile İngiltere arasındaki gergin ilişkinin yumuşaması yolunda da bir fırsat yarattı. Eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko’nun Londra’da zehirlenerek öldürülmesi sonrasında iki ülke birbirine vize vermekte ciddi engeller çıkarmaya başlamıştı.

Şimdiki final maçı öncesinde Moskova Londra’ya göz kırparak, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’dan alelacele ilginç bir karar geçirildi. Özel durumlarda yabancı ülke vatandaşları Devlet Başkanı kararnamesiyle Rusya’ya kolaylaştırılmış giriş yapabilecek. Maç için Moskova’ya gelecek binlerce İngiliz futbol taraftarı, pasaportlarını ve maç biletlerini göstermeleri halinde ülkeye vizesiz giriş yapabilecek. Rusya’nın aldığı bu karar, diplomatik çevrelerde "Moskova, Londra ile barışmak istiyor" diye yorumlandı.

MAÇ NOTLARI

700 otobüs İngilizleri doğruca stada taşıyacak

Sarı çizgileri takip et

Belediye, Moskova’ya inecek 50 bin İngiliz taraftarı için 700 otobüs tahsis edecek. Ayrıca yollara stadyuma giden sarı renkli özel çizgiler çekildi. İngiliz taraftarları taşıyan otobüsler, polis otoları eşliğinde bu bantları takip ederek stada gidecek.

Sahte bilet alarmı

Moskova belediyesinde endişe yaratan bir başka kritik konu İngiltere’de maç için alınan biletler arasında çok sayıda sahtesinin çıkabileceği. Elinde sahte biletle gelen fanatikler için havalimanlarıyla stadyumda ayrıca çevik OMON birlikleri hazırda tutulması da karara bağlandı.

Stadyuma Çek çimi

Maç öncesinde stadyumu teftiş eden UEFA yetkilileri, suni çimleri yeterli bulmadı. Bunun üzerine Rusya, yerli çimle sorunu çözmeyi denedi. Fakat UEFA bunu da beğenmeyince, özel olarak Çek Cumhuriyeti’nden kaliteli çim getirtildi.

İngiliz holiganlara yasak

Daha önce İngiltere liginde karıştıkları şiddet olayları nedeniyle Chelsea ve Manchested United’ın 152 taraftarının pasaportuna, maç öncesinde el kondu.

İngiliz basınından uyarılar

İngiliz basını da Moskova’ya gidecek olanları Kızılmeydan’da sigara ve alkolün yasak olduğu yolunda uyarıyor. En iyi barlar konusunda rehber yayınlayan basın, birkaç kelime Rusça öğrenmenin işi kolaylaştıracağını belirtiyor.

Kupa sergileniyor

Şampiyonlar Ligi kupası, maç öncesinde Moskova’nın Kızılmeydanı’nda sergilenmeye başlandı. Rus meraklılar, kupayla hatıra fotoğrafı çektirebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!