Molla Ömer'in etrafındaki çember daralıyor

Güncelleme Tarihi:

Molla Ömerin etrafındaki çember daralıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 11:09

Afganistan`ın güneyindeki Kandahar kentinin istihbarat şefi Hacı Gullalay, komşu Helmand bölgesindeki köylülerden Taliban lideri Molla Ömer`i teslim etmelerini istediğini söyledi. Bu arada Amerikan Deniz Piyadeleri ve Özel Güçler’in, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in ele geçirilmesi ya da öldürülmesi amacıyla Taliban karşıtı güçlerin bir operasyonuna katıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Hacı Gullalay, ``Onlara, Molla Ömer`i bize vermelerini söyledik. Ancak, bu konuda bir ültimatom vermedik`` dedi.

İki amaçlarının olduğunu söyleyen Gullalay, bunları da, ``sorumsuz kişileri silahsızlandırmak, Afgan halkı ve bütün dünya için bir suçlu olan Ömer`i ele geçirmek`` olarak açıkladı.

Kendisinin ve aşiret liderlerinin, Molla Ömer`in saklandığına inanılan yere saldırabilecek yaklaşık 2 bin savaşçı topladığını da ifade eden Gullalay, Taliban liderinin tam olarak nerede saklandığını düşündüğünü ise belirtmedi.

DENÄ°Z PÄ°YADELERÄ° DEVREDE

Amerikan Deniz Piyadeleri ve Özel Güçler’in, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in ele geçirilmesi ya da öldürülmesi amacıyla Taliban karşıtı güçlerin bir operasyonuna katıldığı bildirildi. 

CNN televizyonu, Deniz Piyadeleri’nin, Kandahar kentindeki üslerinden helikopterlere binerek, Ömer’in saklandığı tahmin edilen, 160 kilometre uzaklıktaki Bagran bölgesine gittiklerinin sanıldığını belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’dan üst düzey bir yetkili de, Molla Ömer’in, Bagran yöresinde saklandığını gösteren ‘‘tutarlı istihbarat’’ bulunduğunu söyledi.

CNN’in haberinde, Molla Ömer’in ele geçirilmesi için gerekirse hava harekatı düzenleneceÄŸi kaydedildi.Â

Pentagon sözcüsü Victoria Clarke ve Amerikan Merkez Komutanlığı, deniz piyadelerinin konuşlandığı haberiyle ilgili açıklama yapmadılar.

Clarke, bununla birlikte, ABD’nin en önemli amaçlarından birinin, Taliban karşıtı güçlerce işbirliği yaparak, Molla Ömer de dahil olmak üzere Taliban liderlerinin yakalanması olduğunu ifade etti.

AMERÄ°KAN ASKERLERÄ° Ä°STÄ°HBARAT TOPLUYOR

Afganistan`daki Amerikan askerlerinin, Kandahar kenti civarında istihbarat toplama görevine başladıkları belirtildi.

Haberin Devamı


Amerikalı bir askeri yetkili, Taliban savaşçıları ve El Kaide örgütü üyelerinin bulundukları sanılan noktalarda ipucu arayan askerlerin Kandahar havaalanındaki üslerinden ayrıldıklarını söyledi.


Ancak askeri operasyonu yürüten Amerikan Merkez Komutanlığı, askerlerin yakınlardaki dağlık bölgede saklandığı sanılan Taliban lideri Molla Muhammed Ömer`i aramadıklarını kaydetti.


Merkez Komutanlığın sözcülerinden Albay Rick Thomas, ``Bu onların görevi değil. El Kaide ve Taliban tarafından işgal edilen yerde, geride bırakılan şeyleri araştırıyorlar`` dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!