Moderatör 'One Minute'ı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Moderatör One Minuteı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki Gazze oturumunu terk etmesinin sebebi olarak gösterdiği moderatör David Ignatius, Foreign Policy dergisine yazdığı makalede kendini savundu.

Haberin Devamı

Ignatius, Davos’ta yaşananları Foreign Policy dergisine yazdığı makaleyle anlattı: Ben bir moderatör olarak herkesin fikirlerini söylemesini sağlamaya ve bir orta yol bulmaya çalıştım. Ama bu çabam suratıma çarpıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile birlikte katıldığı panelde diplomatik kriz yaşanmıştı. Erdoğan, konuşmasını kesmeye çalışan toplantının moderatörü ABD’li gazeteci David Ignatius ile tartışmış ve “one minute-bir dakika” çıkışıyla hafızlara kazınmıştı. Moderatörlük yapan Ignatius, yaşananları ilk kez Foreign Policy Dergisi’ne yazdığı bir makaleyle anlattı. Ignatius’un makalesi şöyle:

Ortadoğu’nun çeşitli yerlerinde savaşçılardan aldığım basın kartlarını hâlâ saklıyorum. İçlerinde İsrail hükümetinden aldığım da var, Filistin Kurtuluş Ordusu ve Lübnan’daki Dürzi milislerden aldığım da... Hepsindeki ortak yön gizemleri ortaya çıkarmak isteyen 30’lu yaşlarındaki bir gazetecinin fotoğrafı... Bu kartlar bana Ortadoğu geriliminin tam ortasında olup her tarafı nasıl adil bir şekilde yansıtmanız gerektiğini hatırlatıyor...

Haberin Devamı

Davos’ta Gazze operasyonuyla ilgili sıcak bir tartışmanın moderatörü oldum. Türkiye Başbakanı Erdoğan’a “süremiz doldu” diyerek onun Şimon Peres’in sözlerine cevap vermesine izin vermediğim zaman bu tartışma bir uluslararası olay haline geldi. Erdoğan tartışmayı terk etti. Ardından Erdoğan’ı sansür ettiğim ve İsrailliler’i kolladığım şeklinde öfkeli mesajlar yağmasını sağladı. Benim gibi Ortadoğu’da yıllarca çalışıp adil olmaya özen gösteren biri için hiç iyi bir durum değildi. Bana güvenin, olayın ardından bana gelen e-mail mesajlarını ve Türk basınında çıkan yorumları hiç okumak istemezsiniz.

Bu olaya açıklama olarak gösterebileceğim birkaç şey var. Süremizi 15 dakika aşmıştık, her konuşmacı, özellikle Peres kendisine verilen süreyi aşmıştı, organizatörler bana tartışmayı bitirmem gerektiğini söylüyordu. Ben o tartışma sırasında kendimi bir kavganın ortasında buldum ve bu artık ‘orta’ değildi. Moderatör olarak herkesin fikirlerini söylemesini sağlamaya ve bir orta yol bulmaya çalıştım. Ama bu çabam suratıma çarpıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!