Miyoba karşı mucize halka

Güncelleme Tarihi:

Miyoba karşı mucize halka
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir Amerikan şirketi, gözün kornea tabakasına takılıp mercekteki deformasyonu yani miyobu düzelten bir halka üretti.

KERAVİSİON adlı Amerikan şirketinin geliştirdiği halkalar orta ve düşük derecede miyoplu gözün kornea tabakasına yerleştiriliyor. Böylelikle gözlük veya lense ihtiyaç kalmıyor. Bu halka ömür boyu taşınabildiği gibi herhangi bir istenmeyen yan etki ortaya çıktığında geri çıkarılabiliyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından incelenen ve onay aşamasında olan halkalara Intacts adı veriliyor. Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi uzmanlarından Dr.James McCulleyn tarafından geliştirilen bu halkalar, bilinen lenslerle aynı maddeden yapılıyor ve küçük bir ameliyatla korneanın çevresine yerleştiriliyor. Miyop kusuru korneanın aşırı biçimde yuvarlaklaşmasından kaynaklandığı için Intacts buraya baskı yaparak korneayı düzgün hale getiriyor. Sonuçta da göz kusuru giderilmiş oluyor.

Yeni cihazın lazer ameliyatı ve lens kullanmaktan en önemli farklı tarafı geriye dönüşü mümkün olması. Yani istenildiği zaman çıkarılabiliyor ve göz eski haline geliyor. Bu da bazı durumlarda rastlanan komplikasyon riskini ortadan kaldırıyor. Lazer ameliyatına göre daha ucuz olan Intacts halkaları miyobun derecesine göre 3 farklı kalınlıkta piyasaya sürülecek. Intacts halkaları her göz için 2.200 dolardan (710 milyon) satılacak.

Bir yıldan beri sürdürülen denemelerde 449 kişiye Intacts takıldığı ve % 97 başarılı sonuç alındığı bildiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!