Missouri yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Missouri yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 01:20

Geçtiğimiz hafta silahsız bir siyahi gencin polis kurşunuyla ölmesi üzerine çıkan olaylar, ABD’nin Missouri eyaletini karıştırdı. Olaylarda ağır silahlı SWAT timlerinin zırhlı araç ve biber gazıyla çok sert müdahalesi, tepkileri arttırdı.

Haberin Devamı

ABD’nin Missouri eyaletinde cumartesi günü 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın silahsız olduğu hâlde polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından sokaklara çıkan tepkili halkın öfkesi dinmiyor. Ferguson kasabasında 5’inci gününe giren protestolarda ABD polisinin eylemcilere müdahalesinde biber gazı, zırhlı araçlar ve otomatik silahlar kullanması dikkat çekti. Oldukça küçük bir bölge olan Ferguson’daki göstericiler için orantısız bulunan müdahale yöntemi, yabancı ülkelerde terörist gruplara karşı görev yapan ABD güçlerinin görüntülerini aratmadı.

ABD POLİSİ PROTESTOCULARA BÖYLE MÜDAHALE ETTİ

2 GAZETECİ TUTUKLU

Polisin orantısız güç kullanımına, önceki gün gazetecilerin de tartaklanması ve gözaltına alınması eklenince, hâlihazırda oldukça gergin kentteki tansiyonu tırmandırdı. Zira, gözaltına alınan isimler ABD’nin saygın gazetesi Washington Post muhabiri Wesley Lowery ve internet haber sitesi Huffington Post’un muhabiri Ryan J. Reilly’ydi. Muhabirlerin, bir hazır yemek restoranına polisin düzenlediği baskın sırasında çıkan arbedede gözaltına alındığı açıklandı. Her iki muhabir de Twitter’dan, “Polisin verdiği süre içinde eşyalarımızı toplayıp dükkanı terk etmediğimiz için tartaklanıp gözaltına alındık” açıklaması yaptılar.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TWITTER’DAN İSYAN

Biber gazı ve coplu müdahaleden, bölge halkı ve gazetecilerin yanısıra, Ferguson’dan yayın yapan televizyon ekipleri de paylarını aldı. Bölgeyi kontrol altına almak için görevlendirilen polis ekibinin, ABD’nin genellikle terörle mücadele, rehine kurtarma gibi kritik operasyonlarda görevlendirdiği Özel Silahlar ve Taktikler Birimi (SWAT) olması da dikkat çekti. Öyle ki, dünyaca ünlü ABD’li şarkıcı John Legend da ‘Twitter’ sayfasından Ferguson’daki müdahaleye isyan etti ve polis şiddetinin derhal durdurulması çağrısı yaptı.

Teslim olduğu halde vuruldu

St. Louis kentinin yoğunlukla siyahilerin yaşadığı Ferguson kasabasında yaşayanlar, Michael Brown’un öldürüldüğü cumartesi gününden bu yana her gece sokaklarda polise tepkilerini gösteriyor. Bazı görgü tanıkları, Brown’un polis arabasının yanında, elleri havada durduğunu, teslim olduğunu belirtmesine rağmen polisin birkaç kez ateş ettiğini öne sürüyor. Olay anında Brown’un yanında olan birinci görgü tanığı, Brown’un polisin emrini yerine getirerek ellerini başına koyduğunu, ama polisin göğsünü ve başını hedef alarak ateş ettiğini söylüyor. Bir başka görgü tanığı, Brown’un polis arabasına binmemek için karşı koyduğu silahın ateşlendiğini, merminin camdan çıktığını ve Brown’un o sırada koşmaya başlamasıyla arabadan çıkan polisin genci kurşun yağmuruna tuttuğunu öne sürüyor.

Haberin Devamı

Obama’ya bilgi verildi

Ferguson’da topu topu 350 kişilik göstericiye sadece terörle mücadele ve özel operasyonlarda görevlendirilen ağır silahlı SWAT timlerinin zırhlı araçlar ve orantısız güçle müdahalesi dünya kamuoyunun da ilgisini çekerken, ABD Başkanı Barack Obama da tatilini geçirdiği Martha’s Vineyard’da gelişmelerle ilgili bilgilendirildi. 2012’de de Florida’da Trayvon Martin isimli siyahi genci öldüren polis cinayetten suçsuz bulunmuş, ülkede yeniden ayrımcılık tartışması başlamıştı. Brown’ı vuran polisin kimliği açıklanmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!