Misket bombalarının yasaklanması için kampanya

Güncelleme Tarihi:

Misket bombalarının yasaklanması için kampanya
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 16:29

Norveç, savaşta askerlerden çok sivilleri öldüren misket bombalarının yasaklanması için uluslararası bir kampanya başlatıyor.

Haberin Devamı

Norveç Dışişleri Bakanı Jones Gahr Stoere, Cenevre'de aynı konuda yapılan toplantıdan yasaklama çalışmalarına başlamak konusunda somut bir sonuç çıkmaması üzerine, Oslo'da yapılacak toplantı için ülkeleri davet edeceğini söyledi.

Bakan Stoere, konuya ilgi gösteren ülkeler ve aynı zamanda BM örgütleri, Kızılhaç ve yardım örgütlerinin katılımıyla misket bombalarına karşı acil önlem alınması için Oslo'da uluslararası konferans düzenleneceğini ve bu toplantıyla sürecin başlatılacağını kaydetti.

Toplantı için henüz tarih açıklamayan Bakan, bu silahların yasaklanması için uluslararası toplumdan gelen çağrıların artışından memnuniyet duyduklarını, Norveç'in, böyle bir yasağın uygulanması için diğer ülkelerle çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Bu ayın başında, uluslararası Handicap örgütünün 24 ülke ve bölgede yaptığı çalışmalar sonucu hazırladığı ve Cenevre'de açıkladığı raporda, misket bombalarının kurbanlarının yüzde 98'ini, çoğunluğu çocuk, sivillerin oluşturduğu ortaya konulmuştu. Resmi olmayan rakamlara göre, misket bombaları nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu da bu hafta misket bombalarının tamamen yasaklanması çağrısı yapmış, BM, bu silahların kullanılmasının acilen durdurulmasını istemişti.

Misket bombalarında, el bombası benzeri yüzlerce küçük bomba çok geniş bir alana dağılarak infilak ediyor. Patlamayan çok sayıdaki küçük bomba, kara mayını haline gelerek siviller için yıllarca tehlike oluşturuyor.

Misket bombalarının yaklaşık 4 milyon olduğu tahmin edilen dünya genelindeki stokunun dörtte birinin ABD'nin elinde olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!