Mısır'da Cemal Mübarek de aday olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Mısırda Cemal Mübarek de aday olmayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 04, 2011 00:23

Hükümet yanlılarıyla muhalifler arasındaki çatışmalarda 13 kişinin öldüğü Mısır'da, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in Eylül ayındaki seçimlere katılmayacağı açıklandı. Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

KAHİRE SOKAKLARINDA TAŞLI SOPALI KAVGA / FOTO GALERİ

KAHÄ°RE'DE GERÄ°LÄ°M SÃœRÃœYOR / WEB TV

ÇATIŞMALAR DÜN GECE DE DEVAM ETTİ / WEB TV

<ımg> <ımg><ımg>

Mısır'da Devlet Başkanı hüsnü mübarek destekçileri ile muhalifler arasındaki gerilim devam ederken, son iki gündür yaşanan olaylarda şu ana kadar en az 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Başkent kahire sokaklarındaki çatışmalar sürerken, Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, hüsnü mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in Eylül aynında devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını açıkladı.

Göstericilerin istifasını istediği hüsnü mübarek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bir sonraki seçimlerde adaylığını koymayacağını söylemiş, ancak protestocular Mübarek'in "hemen gitmesi" talebiyle gösterilerine devam etmişlerdi. Ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Mübarek'in, 46 yaşındaki oğlu Cemal'i vârisi olarak hazırladığına inanılıyordu.

Haberin Devamı

Akşam saatlerinde devlet televizyonundan bir açıklama daha yapan Süleyman, tüm taraflarla ulusal diyaloğun sağlanması için Mısır’daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet edildiğini söyledi.

Göstericilerden 10 günden bu yana süren eylemlerini sonlandırmalarını isteyen Süleyman, "Talepleriniz karşılandı" diye konuştu.

Eylül'deki seçimlerde kendisinin de aday olmayacağını söyleyen Süleyman, olayların Mısır turizmine verdiği zararın 1 milyar dolar olduğunu söyledi.

ORDU MÜBAREK YANDAŞLARININ ÜZERİNE TANK SÜRDÜ

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda iki grup arasında tampon bölge oluşturmaya çalışan ordu bugün de çatışmaların önüne geçmeyi başaramadı.

Reuters'ın haberine göre, ordu, Tahrir Meydanı'nda muhaliflere taş atan Mübarek yandaşlarını dağıtmak için üzerlerine tank sürdü. Protestocular, "Allahuekber! Ordu ve halk el ele!" diye bağırırken, Mübarek yandaşlarının tanklardan kaçtığı belirtildi.

Askerlerin, bölgedeki gazetecileri korumak amacıyla toplamaya başladığı ifade edilirken, hükümet karşıtlarının, üzerinden polis ve hükümet çalışanı kimliği çıkan 120 kişiyi yakalayıp gözaltına aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Olaylar sırasında aralarında 4 Türk gazetecinin de bulunduğu çok sayıda basın mensubu darp edildi.

El Arabiya televizyonu, Mübarek taraftarlarının, yabancı gazetecileri yakalamak için otelleri bastığını bildirdi.

"OLAYLAR SORUÅžTURULACAK"

GeliÅŸmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Mısır BaÅŸbakanı Ahmet Åžefik, gösterilerdeki ÅŸiddet olaylarıyla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatılacağını açıkladı.Â

Muhaliflerle müzakere edilmesi konusuna da değinen Şefik, "Onların bazı talepleri var. Ancak kimse masaya oturup da 'Bunlar benim taleplerim ve bunlarden kesinlikle geri adım atmam' deme hakkına sahip değil" dedi

Mübarek'in geçtiğimiz hafta yeni başbakan olarak atadığı Şefik, tüm siyasi gruplarla diyaloğa girmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Daha önce yaptığı açıklamada muhalefet gruplarını görüşmeye çağıran Şefik'in bu mesajına muhalefetten olumsuz yanıt gelmişti.

İslamcı örgüt Müslüman Kardeşler ve muhaliflerin lideri olarak kabul edilen Muhammed El Baradey, Mübarek ayrılana kadar masaya oturmayacaklarını belirtmişti. Müslüman Kardeşler, ayrıca, mevcut rejimin çöktüğünü ve birlik hükümeti kurulması gerektiğini ifade etmişti.

ESKÄ° BAKANLARA SEYAHAT YASAÄžI

Mısır Başsavcısı'nın, bazı eski bakanlara da seyahat yasağı koyduğu bildirildi.

Resmi MENA ajansının haberinde, Başsavcının seyahat yasağı koyduğu eski bakanların sırasıyla eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, eski İskan Bakanı Ahmed El Megrabi ve eski Turizm Bakanı Züheyr Grana olduğu, Ulusal Demokratik Parti'nin eski bir üyesi olan Ahmed Ezz'in de ülkeden ayrılmasının yasaklandığı bildirildi.

Haberin Devamı

MÃœBAREK YANLISI SMS

Mısır sokaklarındaki protestolar bugün 10'uncu gününe girerken, İngiliz telefon operatörü şirketi Vodafone, yetkililerin kendilerine hükümet yanlısı mesajlar gönderme talimatı verebildiğini belirtti.

Vodafone'dan yapılan açıklamada, "Mısırlı yetkililer, Mobinil, Etisalat ve Vodafone telefon operatörlerini Mısır halkına mesaj göndermek için kullanıyor. Bunu, protestoların başlangıcından bu yana yaptılar" denildi.

Vodafone, gönderilen mesajların içeriğini değiştiremediklerini ve kontrol edemediklerini belirtti.

13 ÖLÜ, 1200 YARALI

Mısır Sağlık Bakanı Ahmet Ferit, Mübarek taraftarlarıyla muhalifler arasında dünden beri devam eden çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü, 1200 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ferit, daha önce yaptığı açıklamada, yaralanmaların büyük çoğunluğunun atılan taşlar ve metal çubuklarla yapılan saldırı sonucunda olduğunu ifade etmişti. Ancak yabancı haber ajansları, Mübarek yanlılarının sabaha karşı protestocular üzerine ateş açtığını duyurmuştu. Hayatını kaybedenlerin kaçının bu ateş neticesinde öldüğü henüz netlik kazanmadı.

<ımg> <ımg> <ımg> <ımg> <ımg> <ımg> <ımg> <ımg> <ımg>

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!