Mısır mahkemesinden tarihi karar

Güncelleme Tarihi:

Mısır mahkemesinden tarihi karar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 16:33

Mısır İdare Mahkemesi, Kızıldeniz’de bulunan iki adanın Suudi Arabistan kontrolüne verilmesini öngören anlaşmayı bozdu. Bu karar, Hüküm, adaların Suudilere verilmesini savunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin dış politikasına bir darbe olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Mısır hükümeti geçtiğimiz aylarda, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan’a verilmesini öngören bir anlaşmaya imza atmıştı. Ancak Yüksek İdare Mahkemesi, tartışmalı adaları Suudi Arabistan'a devreden anlaşmayı hükümsüz kılan bir önceki mahkeme kararını onadı ve adaların Mısır toprağı olduğuna hükmetti.

Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan duruşmada yargı heyeti başkanı hakim Ahmed Şazli, nihai kararı verdi. Şazli, "Mahkeme, Tiran ve Sanafir adalarının Mısır toprağı olduğu kanaatine varmıştır" dedi.

Mısır mahkemesinden tarihi karar

Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonunda bulunanların, "Yaşasın özgür Mısır adaları", "Eniyle boyuyla biz bu toprağın sahibiyiz", "Başını kaldır sen Mısırlısın" şeklinde sloganlar attığı görüldü.

Haberin Devamı

Mısır mahkemesinden tarihi karar

MAHKEME SÜRECİ

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Nisan 2016'daki Mısır ziyareti esnasında iki ülke arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması gereği Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan'a geçmişti. Anlaşma, bir alt mahkeme tarafından haziran ayında iptal edilmiş, Mısır hükümetine bağlı Devlet Davalar Kurumu ise bu karara itiraz etmişti.

Mısır Bakanlar Kurulu Aralık 2016'da söz konusu anlaşmayı onaylayarak, dosyayı görüşmesi için meclise göndermişti.

Mısır mahkemesinden tarihi karar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!