Mısır İstihbarat Başkanı İsrail'de

Güncelleme Tarihi:

Mısır İstihbarat Başkanı İsrailde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 09:55

İsrailli üst düzey yetkililerle görüşmek için Kudüs'e gelen Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak ve daha önce görüşüp görüşmeyecekleri tartışılan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile bir araya geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakanlık'ta kabul ettiği Süleyman'a "İsrail ve Mısır'ın ortak çıkarlara sahip olduklarını ve bunun en önemlisinin barış olduğunu" ifade etti.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek adına Netanyahu'yu Mısır'a davet etti. İki ülkenin Netanyahu'nun önümüzdeki haftalar içinde Mısır'ı ziyaret edebilmesi imkanını gözden geçirdikleri belirtiliyor.

Ömer Süleyman, yeni İsrail hükümetinin göreve başlaması sonrası, ülkeye gelen en yüksek düzeyli Mısırlı yetkili oldu.
Netanyahu ve Süleyman toplantısında, ikili ilişkilerden diplomatik sürece, teröre karşı savaşa ve Gazze Şeridi'ndeki durum ile kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'e kadar birçok konunun gündeme geldiği öğrenildi.

İki saatten fazla süren toplantının bir bölümüne İsrail istihbaratı Mossad'ın Başkanı Meir Dagan ile Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü Uzi Arad'ın da katıldığı, ancak toplantının daha çok Netanyahu ile Süleyman arasında ikili düzeyde cereyan ettiği ifade edildi.
Mısır İstihbaratı Başkanı'nın İsrail'de karşı karşıya geldiği ilk isim ise Savunma Bakanı Ehud Barak oldu. Barak da Süleyman'dan Mısır Cumhurbaşkanı adına Kahire'ye ziyaret daveti aldı. İkilinin görüşmesinde Gazze Şeridi'ndeki durum ile İsrailli asker Şalit'in serbest bırakılması ile ilgili çabaların gözden geçirildiği de ifade edildi.

-LİEBERMAN'LA BUZLAR KIRILDI-

Ömer Süleyman, gecenin geç saatlerinde ise görüşüp görüşmeyecekleri merak edilen, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile bir araya geldi.
Ekim ayında İsrail parlamentosunda (Knesset) yaptığı ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in İsrail'i hiç resmen ziyaret etmemesi nedeniyle Mübarek için "cehenneme kadar yolu var" diye tepki gösteren Lieberman'ın sözleri, İsrail ile Mısır arasında diplomatik gerileme neden olmuştu.

Süleyman'ın Lieberman'la görüşmesi, daha önce Kahire'den yükselen, "Lieberman özür dilemedikçe Mısır'a davet edilmeyeceği" sözleri ve Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt'in "Lieberman'la karşılaşırsa elini sıkmayacağı açıklamalarının ardından, iki taraf arasındaki gerginliğin yumuşamaya doğru gittiği şeklinde değerlendirildi.

Lieberman'ın Dışişleri Bakanlığı da görüşmenin dostça gerçekleştiğini, toplantı sırasında Lieberman'ın Mısır'ın bölgedeki önder rolünden dolayı Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'e ve Süleyman'a memnuniyetini ve duyduğu saygıyı dile getirdiğini kaydetti.
Süleyman'ın, Netanyahu ve Barak'a Cumhurbaşkanı Mübarek adına yönelttiği Kahire davetini Lieberman'a da ilettiği belirtildi. Kudüs'teki bir siyasi kaynak, davetin yapıldığını ancak ziyaret tarihinin henüz belirlenmediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!