Misilleme korkusu

Güncelleme Tarihi:

Misilleme korkusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2001 00:00


Haberin Devamı

İsrail'in Tel Aviv kentinde önceki gece disko kuyruğunda bekleyen gençlere düzenlenen 18 kişinin öldüğü ve 100'e yakın kişinin yaralandığı intihar saldırısının ardından bölgede şiddetli bir misilleme korkusu yaşanmaya başladı.

ORTADOĞU'da gerilimi doruğa taşıyan korkunç katliam önceki akşam Tel Aviv sahilindeki Paşa diskoteğinin önünde yaşandı. İntihar bombacısı, gençlerin arasına dalıp üzerindeki bombayı patlatarak kendisiyle birlikte 17 kişinin ölümüne yol açtı. Saldırıda 15'i ağır 100'e yakın kişi de yaralandı. Filistin Lideri Yaser Arafat, Tel Aviv'te eğlenceye giden gencecik insanların ölümüyle sonuçlanan vahşeti ‘şiddetle kınadı’ ve ‘derhal ve koşulsuz’ ateşkese hazır olduklarını açıkladı.

12 bakandan oluşan İsrail güvenlik kabinesi, Başbakan Ariel Şaron'un çağrısı üzerine toplandı. Yedi saat süren toplantıdan sonra yapılan resmi açıklamada, Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Tel Aviv'deki dahil son terör eylemlerinden ‘‘doğrudan sorumlu’’ olduğu öne sürüldü. Bununla birlikte, Arafat'ın doğrudan hedef alınması ve Filistin Ulusal Özerk Yönetimi'nin denetimindeki bölgelerin ele geçirilmesinin planlanmadığı belirtildi. Toplantının ardından basına demeç veren Kabine Sekreteri Gideon Saar, ‘‘İsrail, vatandaşlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacak’’ dedi. Güvenlik Kabinesi'nin Musevi dininde kutsal haftalık izin günü olan Cumartesi toplanması olağanüstü bir nitelik taşıyor. Toplantı çıkışında açıklama yapan İsrail Adalet Bakanı Meir Şetrit, Arafat'ın koşulsuz ateşkes önerisinin fazla kayda değer olmadığını belirtti ve ‘‘Arafat'tan söz değil somut eylem bekliyoruz’’ dedi. Bu arada, Şaron'un saldırıdan sonra Avrupa ülkelerine yapacağı ziyaretleri iptal ettiği bildirildi.

Öte yandan, Filistinliler, İsrail saldırısı olasılığına karşılık, Gazze ve Batı Şeria'da resmi binaları boşalttılar. Gazze'de bulunan Birleşmiş Milletler görevlileri ve yabancılar da konvoylar halinde bölgeden ayrıldı. Boşaltılan yerler arasında bakanlıklar, güvenlik binaları, Filistin televizyonu ve üniversite de bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Ortadoğu'daki gelişmeler üzerine, Costa Rica'ya yarın yapacağı ziyareti iptal etti.

Kınama yağıyor

Türkiye

Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv'de 18 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açan terör eylemini şiddetle kınadığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, ‘‘Terör ve şidddet uygulamasına karşı her iki tarafın kesin bir tavır almaları, bu yöndeki iradeyi ulusal ve dünya kamuoyuna net bir şekilde açıklamaları, terör ve şiddet sarmalına son vermek üzere Güvenlik Komitesi'ni etkin bir şekilde çalıştırmaları ve Mitchell Raporu'ndaki önerileri bir an önce koşulsuz yaşama geçirerek barış sağlanması fırsatını kaçırmamaları için, taraflara bir kez daha çağrıda bulunuyoruz’’ denildi.

ABD

ABD Başkanı Geogre W Bush, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum ve Arafat’ın da kınamasını ve derhal ateşkes ilan etmesini istiyorum. Masum vatandaşlara yönelik bu saldırının haklı bir gerekçesi olamaz" dedi.

Almanya

Filistin Lideri Arafat ile görüşmeye giderken diskonun önünde saygı duruşunda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, "Bu korkunç durum değişmeli. Barışa giden yol yeniden açılmalı ve bunun için terör hemen, derhal kesilmeli" diye konuştu.

Avrupa Birliği

AB dönem başkanı İsveç, 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı kınadı ve Filistin'e şiddeti durdurması yönünde daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulundu.

Arap Birliği

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, saldırıyla ilgili olarak, İsrail ve Filistin arasında 8 aydır süren çatışmanın bedelini sivillerin ödediğini söyledi.

Rusya ve Norveç de saldırıyı kınadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!