Mir her pazartesi bozuluyor

Güncelleme Tarihi:

Mir her pazartesi bozuluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

MİR istasyonunun bilgisayarı üç haftadır her pazartesi arızalanıyor. Rusya'nın talihsiz uzay istasyonunun bilgisayar sistemi yine ‘haftalık arızasını’ yaptı. İstasyonun ana bilgisayarı sabahın erken saatlerinde, kozmonotların uykusu sırasında, devre dışı kalınca, Mir güneş karşısındaki konumunu kaybetti. Böyle olunca da güneş enerjisiyle elektrik üreten istasyonda tekrar ‘enerji kısıtlaması’ başlatıldı.

Rus yetkililer ‘Bilinmeyen bir sebeple bilgisayarlar devreden çıktı. Kozmonotlar çalışmalarını sürdürüyor. Bilgisayar çalışmayınca istasyon güneşe bakan rotadan çıkıyor. Şimdi de böyle oldu. Kozmonotlar hayati önem taşımayan bütün sistemleri, elektrik yetersiz olduğu için, devreden çıkardılar’ şeklinde bir açıklama yaptı. Mir'de yaşayan kozmonotların hurda haline gelen istasyonun bilgisayar sistemini 5 gün içinde tamir etmeleri gerekiyor. Aksi halde, 28 Eylül'de Mir'e ulaşacak olan Amerikan Atlantis Uzay Mekiği ile kilitlenme tehlikeye girecek. Atlantis, Mir'e yeni bir bilgisayar sistemi taşıyor.

Öte yandan, dün sabah ana bilgisayarın devreden çıkmasnın hemen ardından Mir uzay istasyonunda çok daha esrarengiz bir başka olay daha yaşandı. İki Rus kozmonotla ABD'li astronot rady ile iletişim kurduklarında Mir'in hemen yakınında bulut gördüklerini haber verdiler. Uzay boşluğunda buluta rastlanamayacağını belirten Rus uzmanlar, tarif edilen oluşumu araştırdıklarını bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!