Miloş Batı'da kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Miloş Batıda kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Seçimlerin gayrı resmi sonuçlarını çarpıttığı ve bu suretle kendi galibiyetini açıklayan Miloşeviç'e Batı anında tavır aldı. Miloşeviç'in kaybettiğini açıklayan Batılı otoriteler muhalefetin kesin zaferinin açıklanmasını bekliyor.
Haberin Devamı

Miloşeviç yandaşlarının kendilerini galip ilan etmelerine batı anında tepki gösterdi. AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yandaşlarının zafer ilan etme teşebbüslerinin "hileli" olacağını açıkladı.

Muhalefete destek veren Solana, AB'nin, seçimleri Miloseviç'in demokratik muhaliflerinin kazanması halinde Yugoslavya'nın ekonomisini yeniden inşa etmeye ve Avrupa ülkeleriyle olan bağlarını iyileştirmeye yardım etmeye hazır olduğunu da kaydetti.

AB: Miloş'un sonu

Avrupa Birliği, Yugoslavya'da dün yapılan seçimlerle ilgili Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in olası bir zafer iddiasının hile olacağını bildirdi. AB'nin 15 üyesi adına dönem başkanı Fransa tarafından yapılan ortak açıklamada, "eldeki bütün bilgilere göre, Miloseviç'in kendi kendine zafer ilan etme yönündeki herhangi bir girişiminin hile olacağı" açıklaması yapıldı.

İngiltere'de Miloşeviç'in kaybettiğini açıklarken İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, kanıtların, Yugoslavya seçimlerini muhalefet adayı Vojislav Kostunica'nın büyük farkla kazandığını gösterdiğini söyledi.

Cook, "Miloseviç, bugün yenilmiş bir devlet başkanıdır. Ona mesajım şudur: İnsanlarına karşı dürüst ol. Yoldan çekil ve cezaevine çevirdiğin Sırbistan'a, bu durumundan kurtulmasına izin ver" diye konuştu.

Öte yandan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yugoslav seçmenlerin dün yapılan seçimlerde demokratik değişimi seçtiğinin anlaşıldığı konusunda görüş birliğine vardı.

Schröder, Putin ile Kremlin Sarayı'nda yaptığı ortak basın toplantısında, "Sırbistan ve Yugoslavya'nın demokratik değişim lehinde karar verdiğinin görüldüğü konusunda anlaştık" dedi.Schröder, seçimlerin Balkanlar'da bir "istikrar faktörü" olarak hizmet edebileceğini de söyledi.

Konuyla ilgili olarak ayrı bir yorum yapmayan Putin, Schröder'in basın toplantısında söylediklerine katıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!