Milli zafere bomba

Güncelleme Tarihi:

Milli zafere bomba
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00

Amerikan işgali, dini ve etnik çatışmalar, yoksulluk derken hayatları kabusa dönen Iraklıları son zamanlarda birleştiren ve mutlu eden tek şey milli takımlarının dün mucizevi şekilde Asya Kupası’nda finale çıkmasıydı.

Sünni, Şii ve Kürt oyuncuların yan yana oynadığı takımın tüm olumsuzluklara rağmen dün penaltı atışlarıyla Güney Kore’ye 4-3 üstünlük sağladığı ve finale yükseldiği maçın ardından ülkenin dört bir yanında futbolseverler sokaklara döküldü. Sokakları dans eden, şarkılar söyleyen bir kalabalık doldurdu.

Ancak Irak halkını canından bezdiren şiddet futbol sevincini de böldü. Kutlamalar sırasında patlayan bomba yüklü iki araç nedeniyle en az 50 kişi öldü, 135 kişi yaralandı. Bağdat’ın Mansur mahallesinde bomba yüklü bir araç zaferi kutlayan kalabalığın yakınlarında infilak etti. Saldırıda 30 kişi öldü, 75 kişi de yaralandı.

Bu saldırıdan yaklaşık 1 saat sonra Gadir bölgesinde bir askeri kontrol noktasındaki bir başka saldırıda ise 20 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi yaralandı.

Oysa ki uzun süredir etnik ve mezhepsel çalkantılarla sarsılan Irak’ta ilk kez tüm farklı gruplar aynı sevinci paylaşmıştı. Kuzeydeki Kürtler bile ’Arap sembolü’ olarak gördükleri Irak bayraklarını sokaklarda salladılar. Güneydeki Şii ağırlıklı Basra’da da çarşaflı kadınlar omuzlarında Irak bayraklarıyla dans etti.

Irak milli takımına, turnuva başladığında pek fazla şans tanınmıyordu.

Zira, oyuncular kendi ülkelerinde şiddet endişesiyle antrenman bile yapamamanın da olduğu pek çok güçlükle karşı karşıyaydılar.

Malezya’da oynanan yarı final maçının kahramanı ise, penaltılara kalan karşılaşmada Güney Kore’nin atışını kurtaran kaleci Nur Sabri oldu. Sabri bu zaferi Irak halkına ithaf ettiğini söyledi. Irak’ın finaldeki rakibi, Japonya’yı 3-2 mağlup eden Suudi Arabistan olacak.

Futbol sevincini de çok gördüler

Irak milli takımı Asya Kupası’nda tarihi bir başarı elde ederek finale çıktı. Maç sonrası sokağa dökülen Iraklılar ülkeyi bayram yerine çevirdi. Ancak bombalı iki saldırı bu sevinci de yok etti: 50 ölü, 135 yaralı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!