Mescid-i Aksa’ya İsrail müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Mescid-i Aksa’ya İsrail müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 00:36

İsrail polisi, dün cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Filistinli gençlerle gerilim yaşanırken polis cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti. İki Filistinli yaralandı. Polis, Harem-i Şerif’in kapılarını dört saat boyunca kapalı tuttu.

Haberin Devamı

İŞGAL altındaki Doğu Kudüs’de bulunan Mescid-i Aksa’nın batı kısmındaki El Meğaribe (Fas) kapısında bulunan İsrail polisleri, Filistinli gençlerle yaşanan gerilimin ardından cuma namazı çıkışında cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. El Meğaribe kapısı önünde toplanan yüzlerce Filistinli, “Canımız, kanımız sana feda ey Aksa” diye slogan attı. 

SES BOMBASI
İsrail polisinin baskını, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa girişine koyduğu metal dedektörlerin protestolar sonucu kaldırılmasının birinci yıl dönümünde meydana geldi. Polis baskınında iki Filistinli yaralandı. İsrail polisi, olaylar sırasında Filistinlilerin sığındığı Kıble Mescidi’ne ses bombası attı. İsrail güvenlik güçleri, Harem-i Şerif’in tüm kapılarını da kapattı. Mescid-i Aksa avlusunu boşaltmaya çalışan İsrail polisine Filistinliler de havai fişeklerle karşılık verdi. Reuters ajansı ise Filistinli gençlerin havai fişek ve taş atması sonrası İsrail polisinin müdahale ettiğini belirtti. Harem-i Şerif’in kapıları dört saat sonra açıldı.

Haberin Devamı

Geçen pazar İsrail polisi eşliğindeki 700’den fazla İsrailli radikal sağcı Yahudi,  Aksa’ya baskın düzenlemişti. Bu baskının Yahudilerin Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul ettikleri ve “Tişa BeAv” adını verdikleri matem günü dolayısıyla yapıldığı belirtilmişti. Öte yandan geçen hafta İsrail parlamentosunda kabul edilen “Yahudi Ulus Devlet Yasası” bölgede gerilimi artırmıştı. İsrail’i ‘Yahudi devleti’ ilan eden yasa, nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan Arapları dışlamıştı.

Mescid-i Aksa’ya İsrail müdahalesi
İsrail’in geçen yıl Aksa’nın kapılarına metal dedektör yerleştirmesi kriz çıkarmıştı. İsrail geri adım atmıştı. Aksa’nın bazı kapılarını açmayan İsrail polisi 27 Temmuz’da Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine tüm kapılarını açmış, olaylarda 3 İsrailli yerleşimci ve 4 Filistinli hayatını kaybetmişti.

GAZZE’DE 2 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ
FİLİSTİNLİLER’in 30 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi sınırında düzenledikleri “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı verilen gösterilere, İsrail askerlerinin dünkü müdahalesinde biri çocuk 2 kişi öldü, 200’den fazla Filistinli yaralandı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, yaralılardan 11’inin durumunun ağır olduğunu bildirdi. Öte yandan, dün akşam İsrail ordusu, Gazze’den sınıra yakın bölgedeki İsrail askerlerine roket atıldığını, bunun üzerine Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait bir hedefe hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İSRAİL 400 YENİ KONUT DAHA İNŞA EDECEK
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Teröre karşı verilebilecek en iyi cevap, Yahuda ve Samarra’da (Batı Şeria) bir yerleşim yeridir. Dolayısıyla Geva Binyamin yerleşim biriminde 400 konut planına başlanılmasına ve gelecek haftalarda planlama komitesi tarafından onaylanmasına karar verdim” diyerek İsrail’in yeni yerleşim yeri planlarını duyurdu.

FİLİSTİNLİLERE AİT EV VE TARLALAR YAKILDI
Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait bir ev ile bazı tarım arazilerini ateşe verdi. Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerden sorumlu Filistinli hükümet yetkilisi Gassan Daglas, Yeş Kudeş yerleşim biriminden bir grup Yahudi yerleşimcinin, Nablus’un güneyindeki Calud köyüne baskın düzenleyerek köydeki bir ev ile bazı tarım arazilerini ateşe verdiğini bildirdi. Daglas, olayda yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!