Mescid-i Aksa'daki gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Mescid-i Aksadaki gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2015 20:35

Arap Birliği ve Ürdün, İsrail polisi ve Yahudi yerleşimcilerin zorla Mescid-i Aksa'ya girmesini ve sonrasında yaşanan olayları kınadı.

Haberin Devamı

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Sabih, birliğin Mısır'ın başkenti Kahire'deki genel merkezinde düzenlediği basın toplatısında, Arap Birliği'nin, Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden bu tür baskınları uzun süredir takip ettiğini belirterek, "Bunlar, yalnızca radikal Yahudilerin eylemleri değil, hükümet tarafından planlanmış eylemler. Arap Birliği, İsrail'in 'Tişa BeAv' münasebetiyle yapacaklarına karşı 2 hafta önce uyarıda bulunmuştu. İsrail'in projeleri, Orta Doğu'yu harap etmek istiyor" diye konuştu.


İsrail polisi ve Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini saldırı olarak nitelendiren Sabih, yaşanan olayı kınayarak "Mescid-i Aksa'nın bir kapısını söktüler, kadın ve çocukları darp ettiler. Bölgede Müslümanların ve Hristiyanların kutsal değerlerine hiç saygı göstermediler" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Arap ülkeleri ile bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşlara seslenen Sabih, İsrail'in bu "delice ve radikal" eylemlerini durdurmak için harekete geçme çağrısında bulundu.


Öte yandan Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momeni, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya girişini kınayarak, "Mübarek Aksa'nın kutsiyetine ihlal, muhafızlarına ve cemaate saldırmak, tüm Müslümanların duygularına karşı bir ihlaldir. Bu durum düşmanlık duyguların artmasına yol açacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Momeni, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için İsrail'in üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini vurguladı.


Yahudi yerleşimciler, Süleyman Mabedi'nin yıkılışının anıldığı "Tişa BeAv" adı verilen matem günü dolayısıyla sabah saatlerinde İsrail polisi korumasında Aksa avlusuna girmişti. İsrail polisinin, tepki gösteren Filistinlilere müdahalesi sırasında çıkan olaylarda 17 Filistinli ile 4 polis yaralanmıştı, onlarca kişi atılan göz yaşartıcı gazdan etkilenmişti. Olaylar sırasında bazı Filistinliler de gözaltına alınmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!