Merkel’in AB’deki halefi Macron olur mu

Güncelleme Tarihi:

Merkel’in AB’deki halefi Macron olur mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 23:21

Avrupa Birliği’nde liderlik rolünün Başbakan Angela Merkel’den sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a geçebileceği tartışılıyor. Ancak Macron’un henüz bu deneyime ulaşmadığı, ayrıca Almanya’da halefin kim olacağının da dengeleri etkileyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in siyasetten kademeli olarak çekilme kararı almasının ardından Avrupa Birliği’ne yön verecek yeni liderin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olup olmayacağı tartışılıyor. Diğer liderlere oranla AB’yi yeniden canlandırma ve popülist eğilimlere set çekme gündemi daha fazla öne çıkan Macron’un, ‘Avrupa’nın lideri’ olabilmesi ise kendi becerisinin yanı sıra Merkel sonrası Almanya siyasetinin nasıl şekilleneceğine bağlı. Brüksel’de yapılan yorumlar, Macron’un ne ekonomik başarı ne de AB içi sorunlar için çözüm üretme kapasitesi açısından henüz Merkel düzeyinde bir lider olmadığı yönünde. Göreve geldiğinden bu yana Fransa’da kan kaybediyor olması da Macron’un Avrupa projesini ileriye taşıma potansiyelini düşüren bir unsur olarak görülüyor. Buna rağmen şu aşamada Avrupa’nın geleceğine yönelik yaklaşımı ve AB içi dinamikler nedeniyle Merkel’in AB koltuğuna Macron dışında bir aday da gösterilemiyor. Almanya’da Angela Merkel sonrasında da Avrupa yanlısı bir siyaset izlenmesi halinde Macron’un elinin güçleneceği yapılan değerlendirmeler arasında.

Haberin Devamı

1930’LARA DÖNÜŞ UYARISI

Avrupa’nın ‘milliyetçilik cüzzamıyla parçalanma ve dış güçlerce itilip kakılma’ riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünen Macron, 1930’lara dönüş uyarısı yaptı. Fransa’da yayımlanan Ouest-France gazetesine konuşan Macron, “Korkularla bölünmüş bir Avrupa’da, milliyetçiliğin dönüşü, ekonomik krizin sonuçları, 1’nci Dünya Savaşı ile 1929 krizi arasına damga vurmuş neredeyse her şeyin sistematik olarak yeniden oluştuğu görülüyor” dedi. İki savaş arası dönemle içinde bulunduğumuz dönem arasındaki benzerliğin çarpıcı olduğunu belirten Macron, “Bu akılda tutulmalı, aklı başında olunmalı ve nasıl direnileceği bilinmeli” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!