Merkel’e ‘Adaylığını ilan et’ baskısı

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e ‘Adaylığını ilan et’ baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 10:26

Almanya'da genel seçimler gelecek yıl Eylül ayında yapılacak. Yani tam bir yıl sonra.

Haberin Devamı

Merkel’e ‘Adaylığını ilan et’ baskısı

Ama henüz kimlerin lider aday olarak seçimlere katılacağı belli değil.
Başbakanlık koltuğunu koruma şansı yüksek olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, şimdiden adaylığını ilan etmemekte direniyor.Merkel, “Zamanı gelince açıklayacağım” diyor.Merkel’in başbakan adaylığı muhtemelen Aralık ayı başında Essen kentinde düzenlenecek CDU kurultayından sonra açıklık kazanacak.
Her ne kadar şu ana kadar CDU Genel Başkanlığı için de yeniden aday olup olmayacağını açıklamasa da, Merkel’e alternatifsiz aday gözüyle bakılmakta.
Nitekim özellikle sığınmacı krizi yüzünden başta kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olmak üzere aşırı sağcı ve Almanya İçin Alternatif (AfD) gibi sağ popülist çevreler tarafından yoğun eleştirilere hedef olsa da, Merkel parti içinde tek adam, daha doğrusu tek kadın olarak görülmekte.
Bu yüzden de Angela Merkel’e 10 Nisan 2000’de oturduğu CDU Genel Başkanlığı koltuğu için aday ol baskısı artmakta.

*

Haberin Devamı

Aday olması halinde, zaten rakip aday çıkmayacağı için Merkel’in kurultaya katılacak delegelerin çok büyük bir bölümünün desteğiyle seçilmesi kesin.İşte o zaman Merkel’e gelecek yıl yapılacak genel seçimlere CDU/CSU’nun başbakan adayı olarak katılmanın dışında bir alternatif kalmıyor.
Çünkü böyle bir durumda Merkel’in, “Ben başbakan adayı olmayacağım” deme şansı da lüksü de yoktur.Çünkü, çeşitli çevrelerden gelen eleştirilere ve son dönemlerde yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde CDU’nun oy kaybına rağmen muhafazakar kanat Merkel’e hala kurtarıcı gözüyle bakıyor.
CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, “Ben zor dönemlerde Merkel’in sırt çevirip sorumluluk üstlenmekten kaçınacağını kesinlikle düşünemiyorum” diyor.“Merkel bizim başbakan adayımızdır” diyor.Hatta Merkel’e “Adaylığını şimdiden ilan et” bile diyor.

*

Sığınmacılara Almanya’nın kapılarını sonuna kadar açtığı için Angela Merkel’e adeta ateş püsküren kardeş parti CSU’nun Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer de Merkel’in başbakan adaylığı konusunda benzer şeyler düşünüyor.Seehofer, “Alternatif görmüyorum. Kesinlikle hiçbir alternatif” diyor.

Gerçekten de öyle.

Haberin Devamı

Merkel’in aday olmaması halinde olası isimler arasında Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble başta geliyor.1972 yılından beri Federal Meclis milletvekili olan Schaeuble, tecrübeli bir politikacı.

Yıllarca CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı, Helmut Kohl döneminde Başbakanlık Dairesi Başkanlığı, 1998-2000 yılları arasında CDU Genel Başkanlığı ve Federal İçişleri Bakanlığı (2005-2009) yaptı.

Ama tam 73 yaşında.

Aslında Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı Konrad Adenauer göreve geldiğinde aynı yaştaydı.Tam 14 yıl başbakanlık yaptı.
Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in de, Merkel’in aday olmaması halinde bu göreve talip olacağı söyleniyor.Ama Bakan von der Leyen’e parti içinde çok dostu olmadığı için çok şans tanınmıyor.
Tabii Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, CDU’lu Saarland Eyalet Başbakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in isimleri de.
Hatta 2018 yılında yeniden Bavyera Eyalet Başbakanlığı için aday olmayacağını şimdiden ilan eden CSU lideri Horst Seehofer’in ismi bile.
CDU’luların gözünde “Davaya ihanet ediyor” gözüyle bakıldığı için Seehofer’e hiç şans tanınmıyor.
İşte o yüzden de Başbakan Angela Merkel’e “Adaylığını ilan et” baskıları artıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!