Merkel’den Tarım Bakanı’na uyarı

Güncelleme Tarihi:

Merkel’den Tarım Bakanı’na uyarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 17:36

Almanya’da dörtlü koalisyon görüşmelerinin başarısız sonuçlanması üzerine büyük koalisyon gündeme gelirken, bu sefer ortaklar arasına glifosat girdi. Merkel ise gliofosat krizine yol açan Tarım Bakanı Schmidt’i payladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da CDU/CSU ve SPD arasında yeniden bir büyük koalisyon görüşmeleri için hazırlık yapılırken, bu sefer araya Tarım Bakanı girdi. CSU’lu Tarım Bakanı Christian Schmidt, SPD’nin karşı çıkmasına rağmen Avrupa’da tarımsal mücadelede kullanılan glifosat’a ‘Evet’ oyu verdi. Avrupa Komisyonu’nda yapılan oylamada yabancı otlarla mücadelede kullanılan, doğaya ve insan sağlığına zararlı glifosatın 5 yıl daha kullanımı oylandı. SPD’li Çevre Bakanı Barbara Hendricks, ‘Hayır’ oyu kullanılmasını istedi. Bu durumda Tarım Bakanı’nın çekimser oy kullanması gerekiyordu. Ancak oylamaya katılan Bakan Schmidt, ‘Evet’ oyu verdi. Schmidt sorumluluk alarak ‘Evet’ dediğini, bu izni kendine verdiğini, çünkü bitkiler ve hayvanlar için iyileşmeler getireceğini savundu.

Haberin Devamı

MERKEL ATEŞ HATTINDA
Tarım Bakanı’nın tek başına hareketi, halen işbaşındaki büyük koalisyon ortağı SPD’de şok etkisi yarattı. SPD Grup Başkanı Andrea Nahles, Tarım Bakanı’nın SPD’nin onayı olmadan ‘Evet’ demesini “Ağır bir güven kaybı” olarak niteledi. Çevre Bakanı Hendricks, Başbakan Merkel’i bu güven kaybını bir an evvel gidermeye çağırdı ve “Şimdi sıra Başbakan Merkel’de, bu böyle gitmez” dedi. Yeşiller de olayın bir an evvel aydınlığa kavuşturulmasını talep etti. Yeşillerli Renate Künast, “Bundan Başbakanın haberi var mıydı? Eğer yoksa, Bakanı göndermesi gerekir” dedi.
SPD’den gelen tepkilerin ardından Başbakan Merkel, Tarım Bakanı’nın tavrının yönetmeliğe aykırı olduğunu söyledi ve bunun bir daha tekrar etmemesini istedi.

BAKMADAN GEÇME!