Merkel’den referandum yorumu: Türkiye rapora yanıt vermeli

Güncelleme Tarihi:

Merkel’den referandum yorumu: Türkiye  rapora yanıt vermeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 00:13

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’yi referanduma yönelik kuşkuların giderilmesi konusunda uyardı. AGiT raporunun çok önemli olduğunu belirten Merkel, “Türk hükümetinin, bu rapora ve referandum kampanyasının adil şartlar altında yapılmadığı yönündeki eleştirilere vereceği yanıtı belirleyici olacak” dedi. Merkel, yarınki AB zirvesinde Türkiye’yi de ele alacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de referandum sonucu üzerine tavrı uzun zamandır merakla beklenen Almanya Başbakanı Angela Merkel, parlamentoda hükümet açıklamasında konuyu gündeme getirdi. “Türk vatandaşlarının kendi anayasaları üzerine özgürce ve demokratik biçimde karar vermesine elbette saygıyla karşılıyoruz” diyen Merkel, referandum öncesi ve esnasındaki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ

Referandumu gözlemleyen (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) AGİT’in raporunun çok önemli olduğunu kaydeden Başbakan Merkel, AGİT gözlemci misyonu Başkanı Michael Link’e “önemli çalışması için teşekkür ediyorum” dedi ve şöyle konuştu:

“Rapordaki değerlendirmeler büyük öneme sahip, çünkü bağımsız gözlemciler tarafından hazırlandı. Türk hükümetinin, bu rapora, rapordaki sorulara ve referandum kampanyasının adil şartlar altında yapılmadığı yönündeki eleştirilere vereceği yanıtı belirleyici olacak.”

Haberin Devamı

OHAL şartları altında demokratik temel hakların da kısıtlandığını belirten Merkel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye’nin referandumla ilgili usulsüzlüklere karşı tavrını da çok yakından takip edeceğiz. Avrupa Konseyi ve AGİT üyesi, aynı zamanda AB üye adayı olarak Türkiye bu kaygıları da hesaba katmak zorunda. ”

ÇIKARIMIZA DEĞİL

Merkel, son haftalarda yaşanan gelişmelerin Türkiye-Almanya, Türkiye-Avrupa arasındaki ilişkileri de zedelediğini vurguladı. Merkel şöyle konuştu: “Biz, yapıcı diyaloğa geri dönülmesi için çaba sarf edeceğiz. Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın da Türkiye’ye kesin olarak sırtını dönmesi ne Almanya’nın ne de Avrupa’nın çıkarına. Burada aklın yanında açıklık da önemli. Biz bu akıl ve açıklıkla AB kurumlarında hangi etkili kararları ne zaman alacağımızı konuşacağız. (Alman) Hükümet, AB kurumlarının ortak tavrından yana.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!