Merkel ve Netanyahu telefonda kavga etti

Güncelleme Tarihi:

Merkel ve Netanyahu telefonda kavga etti
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 26, 2011 00:00

Almanya ve İsrail başbakanlarının, Ortadoğu barış sürecinde Tel Aviv'in takındığı tavır ve BM Güvenlik Konseyi'nde geçtiğimiz hafta oylanan bir karar tasarısı nedeniyle telefonda kavga ettikleri bildirildi.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında kriz çıktığını iddia etti. Haaretz'e göre, hafta içinde yaptıkları bir telefon görüşmesinde, Merkel, Netanyahu'ya "Barış için hiçbir şey yapmadın" sözleriyle çıkışıp, kendisini hayalkırıklığına uğrattığını belirtti.

Adı belirtilmeyen Alman kaynaklara dayandırılan habere göre, Netanyahu ise, barış konusunda diplomatik inisiyatif baÅŸlatmak üzere olduÄŸunu ve iki hafta içinde yeni barış planını ortaya koyacağı bir konuÅŸma yapacağı sözleriyle Merkel'i ikna etmeye çabaladı.Â

Merkel, geçen ayın sonunda, beraberinde 10 dolayında bakanla İsrail'e gelmiş; İsrail-Almanya hükümetleri ortak kabine toplantısı yapmıştı.

Üst düzey bir Alman yetkili, BM Güvenlik Konseyi'nde, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini kınayan karar tasarısını ABD'nin veto etmesinin ardından, Netanyahu'nun, pazartesi günü Merkel'i aradığını, ikili arasındaki görüşmenin son derece gergin geçip, karşılıklı suçlamalar ve sert ifadeler içerdiğini anlattı.

Haberin Devamı

Görüşmede Netanyahu Merkel'e, İsrail'in oylamayla ilgili talebini reddeden Almanya'nın tutumundan duyduğu hayalkırıklığını dile getirdi; bu ise Merkel'i sinirlendirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde yerleşimlerle ilgili karar tasarısına, Konsey'in 15 üyesinden sadece ABD karşı çıkmış ve veto hakkını kullanarak, kınama kararının çıkartılmasını önlemişti.

Alman yetkiliye göre, Merkel Netanyahu'ya "Bu ne cüret" sözleriyle karşılık verdi ve devam etti: "Asıl bizi hayalkırıklığına uğratan biri varsa, o da sizsiniz. Barışı ilerletmek için tek bir adım bile atmadınız."

İsrail Başbakanı ise bundan sonra Merkel'i ikna etmeye çabaladı; iş başına geldiğinde, hükümetinin barış ve diğer dış konulardaki politikalarının altını çizdiği Bar İlan'daki 2009 Haziran tarihli konuşmasının devamı niteliğinde, yeni bir barış planına başlatmak niyetinde olduğununu ifade etti. Netanyahu, "İki ya da üç hafta içerisinde barış süreci ile ilgili yeni bir konuşma yapmayı planlıyorum" dedi.

Bar-İlan'daki konuşmasında, Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasında mutabık olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

"NETANYAHU'YA Ä°NANMIYORUZ"

Alman yetkili, Netanyahu'nun açıklamalarından ve sözlerini tutmayışından defalarca hayal kırıklığına uğrayan Merkel ve danışmanlarının, "Netanyahu'nun Merkel'e söylediklerinin bir kelimesine bile inanmadıklarını" da dile getirdi.

Bu nedenle Merkel'in hem İsrailli hem de Amerikan yetkililerinden, bu kez gerçekten ciddi mi, yoksa üzerindeki uluslararası baskıyı hafifletmek için zaman kazanmaya mı çalıştığı konusunu kontrol ettiğini ifade etti.

Alman yetkili, Merkel'in son ziyaretinin de "hayalkırıklığı" olduğunu söyleyip, ziyaret sırasında Merkel'in, "Mısır'daki olayların ışığında Ortadoğu'daki durumun, İsrail için bir barış inisiyatifini ortaya koymasını gerekli kıldığını" aktardığını belirtti.

Haberin Devamı

Haaretz ise, çeşitli İsrailli yetkililer nezdinde yaptığı araştırmaların, Netanyahu ile danışmanlarının "İsrail'in uluslararası bazda artan izolasyonu karşısında, barış sürecinde sıçrama yapmak için umutsuzca bir yol aradıklarını" ortaya koyduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!