Merkel kaybetti Kayserili kazandı

Güncelleme Tarihi:

Merkel kaybetti Kayserili kazandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU), Hamburg eyalet seçimlerinde büyük hezimete uğradı. Türklerin ve göçmenlerin oyları sayesinde SPD yüzde 48.4 gibi büyük bir oy alırken iki Kayserili de yerel parlamentoya girdi.

Haberin Devamı

Almanya’da yedi eyalet seçimlerinin yapılacağı süper seçim yılı 2011’in ilk seçimleri, Hamburg’da Olaf Scholz’un başında olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) tarihi bir zaferiyle sonuçlandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi CDU, ilk seçim yarışında büyük hezimete uğradı.
SPD eyalette oyların yüzde 48,4’ü toplayarak 62 sandalye ile 121 sandalyeli eyalet parlamentosunda mutlak çoğunluğu kazandı. Eyalet parlamentosu için farklı partilerden toplam 35 Türk kökenli aday olduğu seçimlerde SPD’den Kazım Abacı (45) ve Sol Parti’den Mehmet Yıldız da eyalet parlamentosuna girdiler. İkisi de Kayserili olan Türk kökenli milletvekillerinden Abacı ilk kez parlamentoya girerken, Yıldız 2008’den sonra ikinci kez milletvekili seçildi. SPD direkt aday olan Metin Hakverdi’nin oy sayımı sonucunda parlamentoya girmesi bekleniyor.
10 yıllık CDU iktidarı bitti
CDU seçimlerde sadece oyların yüzde 21,9 alarak 1949’dan bu yana 62 yıllık eyalet seçim tarihindeki en kötü sonucunu aldı. Yeşiller oylarını az oranda artırarak yüzde 11,2’e, Sol Parti’de ise yüzde 6,4 ile 2008 seçimlerinde elde ettiği sonucu korudu. Hür Demkorat Parti (FDP) ise yüzde 6,6 ile iki dönem sonra ilk kez tekrar eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. SPD’nin zaferiyle Hamburg’da 10 yıllık CDU yönetimi son buldu.

Haberin Devamı

Almanya’yı nasıl etkiler

Hamburg’da CDU’nun yenilgisi bekleniyordu. Ama geri kalan diğer altı eyaletteki eğilim, Merkel iktidarının akibeti açısından önemli. Erfurt Üniversitesi’nden siyaset bilimci Dietmar Herz, “Merkel, muhafazakar destekçilerini memnun etmek için Almanya’nın çıkarları konusunda daha kati bir çizgi izleyecektir” dedi.

Kim bu Türkler

Mehmet Yıldız (Sol Parti): 1977 Kayseri doğumlu. 1990’da Almanya geldi. Elektrikçi olarak meslek eğitimi yaptı. Sendika ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) aktif görev aldı. 2008’de Sol Parti’nin DİDF’ye ayırdığı kontenjandan eyalet parlamentosu milletvekili seçildi. Yoğun çalışmalarıyla parti içinde önemli isim oldu. Partisinin göç sözcüsü. Parti listesinin 6. sırasından parlamentoya girdi.

Haberin Devamı

Kazım Abacı (SPD): 1965 Kayserili doğumlu. 2000 yılında Hamburg’da Sınırsız Esna Birliği’ni kurdu. Uzun yıllar Yeşil Alternatif Liste’nin üyesiydi. Partinin CDU ile koalisyona girmesine kızarak partiden ayrıldı. Olaf Scholz’un ricası üzerine SPD’den milletvekili adayı olmayı kabul etti. Parti listesinin 21. sırasından parlamentoya girdi.

Metin Hakverdi (SPD): Annesi Alman, babası Türk. 1969’da Hamburg’da doğdu. Hakverdi, Hamburg ve ABD’de hukuk okudu ve avukat oldu. 2002’den beri SPD üyesi. Kentte Türk mahallesi olarak bilinen Wilhelmsburg’ta oturuyor. İlk kez 2008 seçimlerinde Hamburg’da en çok tercihli oy alan milletvekili olarak eyalet parlamentosuna girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!