Merkel: Ankara’ya ödün yok

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Ankara’ya ödün yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 21:27

Almanya’nın üç eyaletindeki seçimlerde partisi oy kaybeden Başbakan Merkel, sonuçlarla ilgili değerlendirmesinde Türkiye ile mülteci pazarlığını savundu, ancak herhangi bir taviz verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da üç eyalette seçim sonuçları, Başbakan Angela Merkel’in Türkiye ile mülteci politikasını zora soktu. Özellikle kamuoyunda Türkiye vatandaşlarına vizenin kaldırılması ve AB üyeliğine karşı yoğun baskı var. Seçim sonuçları Merkel’in Türkiye politikası üzerine tartışmaya dönüştü. Seçim sonuçlarını değerlendiren Merkel, mülteci politikasında bir değişiklik yapmayacağı, ancak Türkiye ile müzakerelerde daha ödünsüz davranacağı sinyalini verdi. Merkel, bir gazetecinin Avrupa çapında çözüm yerine ulusal çözümler hakkında ne düşündüğü sorusuna şu yanıtı verdi:

Türkiye açıklaması: “Ben hiçbir zaman ulusal önlemlere karşı konuşmadım. Sınır kontrollerinin, daha iyi sığınma paketlerinin lehine konuştum. Makedonya, Yunanistan sınırının kapanmasıyla Almanya’ya mülteci akını azaldı. Ama Yunanistan’dan gelen görüntüler, bu sorunun henüz kalıcı çözüme kavuşmadığını gösteriyor. Avrupa çapında çözüm zaman istiyor. Türkiye konusunda ise bazı sorunlar var. Türkiye bütün şartları yerine getirmek zorunda. Herhangi bir ödün yok. AB dış sınırlarının korunması, Türkiye ile ucu açık AB üyeliği müzakerelerinden bağımsızdır.” Merkel, mülteci krizini çözmek için Türkiye ile görüşme yapmak zorunda olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

Merkel’in dehşet günü: Baden Württemberg (BW), Saksonya Anhalt (SA) ve Rheinland Pfalz (RP) eyaletlerinde de mülteci karşıtı AfD partisi önemli başarı sağladı. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), B.Württemberg’te 12 puan, Rheinland Pfalz’da 3.4 puan, Saksonya Anhalt’ta 2.7 puan oy kaybetti. BW’de Yeşiller, Saksonya Anhalt’te CDU, Rheinland Phalz’da ise SPD birinci parti çıktı. Ancak AfD, SA’da yüzde 24, RP’da yüzde 12.6, BW’de ise yüzde 15.1 gibi yüksek oy aldı. Ülkenin en çok satan gazetesi Bild, “Merkel için dehşet günü” dedi .

‘VİZE SADECE İŞADAMLARINA KALKSIN’ BASKISI

Merkel’e baskıda ilk sinyal küçük ortağı ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinden geldi. CSU Genel Başkanı Seehofer, seçim sonuçlarından Merkel’i sorumlu tuttu. “Ana neden mülteci politikasıdır” diyen Seehofer, Merkel’e baskıyı artıracağı mesajını verdi. CSU’lu Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da “Vize, düzenli gelen Türk işadamları için kaldırılabilir. Ama pasaport alan her Türk vatandaşının AB’ye seyahati çok büyük sorun yaratır. Bu sadece Türkiye’deki çatışmaları AB’ye taşır” dedi. 

Haberin Devamı

SEÇİMLERİN KAZANANLARI

Almanya için Alternatif Partisi (AfD), seçimlerde anketlerde öngörülenden daha fazla oy aldı ve seçimlerin en büyük kazananı oldu. AfD, 2013 yılında Euro karşıtı parti olarak Berlin’de kuruldu. Aynı yıl yapılan ilk genel seçimlerde kılpayı parlamentoya giremedi. Partinin kurucularından ve Başkanı Bernd Lucke, ardından Başkan yardımcısı, eski Alman Sanayiciler Birliği (BDİ) Başkanı Hans Olaf Henkel istifa ettiler. Başkanlığa Frauke Petry seçildi. Euro karşıtlığı politikasıyla parlamentoya giremeyen AfD’nin imdadına mülteci krizi yetişti. AfD Başkanı Petry, “Gerekirse Alman sınır polisi sınırları korumak için mültecilere karşı silah kullanmalı” sözleriyle büyük tepki çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!