Meksika solu seçti

Güncelleme Tarihi:

Meksika solu seçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2018 00:36

Meksika'da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimini solcu aday Andres Manuel Lopez Obrador kazandı.

Haberin Devamı

Ulusal Rejenerasyon Hareketi’nin lideri olduğu 3 partiden oluşan koalisyonun adayı olarak ilk turda oyların yüzde 53.8’ini kazanan Obrador’un en yakın rakibi muhafazakâr aday Ricardo Anaya’nın aldığı oy oranı yüzde 23’ün altında kaldı. Obrador seçim kampanyasının merkezine yolsuzluğu, sosyal adaletsizliği ve ülkeyi kasıp kavuran uyuşturucu kartellerinin yol açtığı şiddet olaylarıyla mücadeleyi aldı.

VENEZUELA OLUR MU

Solcu politikacı, zafer konuşmasında “Açık ya da gizli bir diktatörlük kurma peşinde olmadığını” söyledi. Obrador’a şüpheli yaklaşanlar, yeni devlet başkanının ekonomide popülist politikalar takip etmesi halinde Meksika’nın Venezuela gibi derin bir ekonomik krize ve yaygın bir enflasyona girmesinden duydukları endişeyi ifade etti. Buna karşılık Obrador, iş dünyasına kamulaştırma olmayacağı ve özel sektöre saygı göstereceği sözü verdi.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞLARINI İKİYE KATLAYACAK

1 Aralık’ta görevi devraldığında ise ilk icraatının emekli maaşlarını iki katına çıkarmak olacağını söyleyen Meksikalı politikacı, vergi artırımına gitmeyeceğini de ifade etti. Zafer konuşmasında ABD ile karşılıklı saygıya dayalı dostça ilişkiler kurmak istediklerini ifade eden Obrador, seçim kampanyasında ABD Başkanı Trump’ın göçmen karşıtı politikalarını “sorumsuzca” ve “ırkçı” olarak nitelendirmişti. Trump, Obrador’un seçilmesini Twitter’dan kutladı.

DAHA ÖNCE 2 KEZ YARIŞTI

Obrador, 2006 ve 2012 yıllarında da devlet başkanlığı için yarışmış ancak seçilememişti. Meksika’da 2017 yılında yaklaşık 30 bin kişi uyuşturucu çeteleriyle bağlantılı olaylar sonucu öldürüldü. Ülkedeki seçim sürecinde de siyasi aday ve parti çalışanlarından oluşan 130 kişi öldürüldü.

BAKMADAN GEÇME!