Mayer: İlticaların kabul edilmesi kaçınılmaz

Güncelleme Tarihi:

Mayer: İlticaların kabul edilmesi kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 10:51

Almanya'da Hıristiyan Birlik partilerinin iç politika sözcüsü Stephen Mayer, Türk subaylara iltica hakkı tanınmasının hayati ve kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DW Türkçe'nin haberine göre, bazı Türk subaylara Almanya tarafından iltica hakkı verilmesini değerlendiren Mayer,  "Beni ilgilendiren ilk nokta, önceden Türk ordusunun mensubu olan iltica başvurusu sahiplerinin yalnızca bir kısmına iltica hakkı tanınmış olması. Her dava münferit olarak, herhangi bir siyasal etki altında kalmaksızın görülüyor ve kişinin vatandaşı olduğu ülkede, yani Türkiye'de, siyasi amaçlı bir soruşturma tehdidi altında bulunup bulunmadığına bakılıyor. İkinci aşamada da bunun Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilere nasıl bir etkide bulunacağı sorusu ortaya çıkıyor. Bu ikinci sorunun bence ilk etapta hiçbir anlamı yok" şeklinde konuştu. 

 'SİYASET KARAR VERMİYOR'

Mayer, Almanya'ya sığınma başvurusu yapan bazı Türk subaylara iltica hakkı verilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Almanya'nın söz konusu kararının Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceği konusunda konuşan Mayer, "Elbette Türk hükümetinin bu olumlu kararlara nasıl tepki vereceğini bekleyip görmek gerekecek. Benim şu an yapabileceğim tek şey, Türk hükümetine belli bir çağrıda bulunmanın yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağduyulu bir tepki vermesini, Almanya'nın bir hukuk devleti olduğunu ve Almanya'da kime iltica hakkı tanınıp kime tanınmayacağına siyasetin ve hükümetin karar vermediğini kabullenmesini ummak olur. Ve bu doğrultuda verilen bu olumlu kararların zaten ileri derecede gerilmiş bulunan Alman-Türk ikili ilişkilerini daha da tırmanmaya ve böylece durumun daha da kötüleşmesine sebebiyet vermemesini ummak. İki ülke, içerisinde bulunduğumuz şu zor zamanlarda birbirlerine güçlü biçimde bağımlılar. Ne tür sonuçlara yol açacağını bile bile bu ilişkilerin daha da kötüleşmesine izin vermemek gerekiyor" 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!