‘May’e karşı komplo’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

‘May’e karşı komplo’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 08:30

İngiliz basını, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) sürecinde parlamentoyu bir türlü ikna edemeyen Başbakan Theresa May’in bir grup bakan tarafından görevden indirilmek istendiğini yazdı. May’in yerine getirilmek istendiği belirtilen bir kabine üyesi ise ‘entrika’ iddialarını yalanladı.

Haberin Devamı

BİRLEŞİK Krallık siyaseti dün Başbakan Theresa May’in bir grup bakan tarafından istifaya zorlanmak istendiği iddialarıyla çalkalandı. İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesinin haberine göre, gazeteye konuşan İngiliz kabinesindeki 11 bakan, Brexit sürecinde ‘hükümete zarar vermeye başladığını düşündükleri Başbakan May’in görevi bırakmasını talep ettiklerini söyledi. 

Habere göre, May’in istifa etmesini isteyen bakanların üzerinde anlaştığı net bir isim olmasa da kendi aralarındaki görüşmeler sonucunda May’in yerine Brexit taraftarı Michael Gove ve Kabineden Sorumlu Bakan Yardımcısı David Lidington’un isimleri öne çıktı. Haberde, May’in yerine getirilmek istenen ismin Brexit’i tamamlayan geçici bir başbakan olarak görev yapması ve kabineyi sonbaharda planlanan seçimlere taşımasının düşünüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

‘ENTRİKA İÇİN VAKTİM YOK’

Söylentilerin ardından açıklama yapan Lidington, “Başbakanlık görevini May’den almak gibi bir talebim bulunmuyor. May’in Brexit planının kabul edilmesini istiyoruz ve planın arkasındayız. Entrika yapmak için vaktim yok” dedi. Theresa May’in İngiliz parlamentosuna taşıdığı iki Brexit oylaması da kabul görmemiş; Brexit planı yetersiz görülen May’in İngiliz halkındaki güvenilirliği sarsılmıştı.

‘ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAZ’

İngiliz kabinesinin harekete geçeceği söylentileri üzerine konuşan İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, bu tip söylentilerin doğru olduğunu düşünmediğini söyledi. Hammond, Başbakan Theresa May’e görevi bıraktırmanın İngiltere’nin Brexit konusunda karşı karşıya geldiği sorunların çözümü konusuna katkı sağlamayacağını öne sürdü. İngiliz Sky News’a konuşan İngiliz bakan, “May’i istifaya zorlama” söylentilerini kabul etmese de May’in Brexit planının parlamento tarafından yeniden kabul edilmeme riski bulunduğu konusunda gerçekçi olduğunu itiraf etti.

Parlamentoda Brexit konusunda iki kez ağır yenilgi yaşayan May, oylamada tam destek garantisiyle planını yeniden parlamentoya taşımak istiyor. İngiltere’nin AB’den çıkış sürecine ilişkin yeniden referandum yapılmasını isteyen AB yanlısı 1 milyon kişi önceki gün Londra’da yürüyüş düzenlemişti. 2003 Irak Savaşı’na karşı düzenlenen gösterilerden sonra en büyük kalabalık olduğu belirtilen gösterilere ilişkin konuşan Hammond, ikinci referandumun düşünmeye değer bir seçenek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

REFERANDUM İHTİMALİ

Hammond, İngiliz kabinesinde ikinci bir referandum ihtimaline ilişkin olumlu açıklama yapan ilk isim olarak kayıtlara geçti. İngiltere 23 Haziran 2016’daki referanduma yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla Brexit kararı almıştı. İngiliz hükümeti 29 Mart 2017’de Lizbon Anlaşması’nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatmıştı.

İngiliz hükümeti, AB ile vardığı ayrılık anlaşmasının Parlamentoda iki kez ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit’i erteleme talebinde bulunmuştu. Brexit, perşembe günü yapılan AB liderler zirvesinde ayrılık anlaşmasının İngiliz Parlamentosunda onaylanması halinde 22 Mayıs’a, yeniden ret halinde ise 12 Nisan’a ertelenmişti.

Haberin Devamı

İPTAL İÇİN 5.1 MİLYON İMZA

İngiliz hükümetine Brexit’i iptal çağrısı yapan dilekçedeki imza sayısı 5 milyonu aştı. İngiliz parlamentosunun dilekçelere ayrılan internet sitesinde imzaya açılan ve hükümete Brexit sürecini iptal çağrısı yapan dilekçedeki imza sayısı konunun mecliste ele alınmasını mecburi kılıyor. Dün gece itibarıyla 5.1 milyonu geçen iptal dilekçesi, ülke tarihinde en fazla imza toplayan dilekçe olarak tarihe geçti. İngiltere’de parlamentoya sunulan dilekçelerin 10 bin imzaya ulaşması durumunda hükümet talebe yanıt vermek zorunda kalıyor. İmza sayısının 100 bini geçmesi durumunda da dilekçenin talebi parlamentoda tartışılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!