May son kozunu oynadı

Güncelleme Tarihi:

May son kozunu oynadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2019 08:30

İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) yönelik süreçte Brüksel ile üzerinde anlaştığı Çekilme Anlaşması’na Avam Kamarası’ndan bir türlü onay alamayan ve kendi partisindeki muhalefeti frenleyemeyen Başbakan Theresa May, son çare olarak istifa kartını masaya sürdü.

Haberin Devamı

Brexit konusunda alternatiflerin oylanacağı parlamento oturumu öncesinde Muhafazakar Parti üyesi parlamenterlerle bir araya gelen May, anlaşmaya onay verilmesi halinde başbakanlık ve parti liderliğini bırakma taahhüdünde bulundu.

DESTEK SİNYALİ: Brexit müzakerelerinin ikinci aşaması için yeni bir yaklaşım ve yeni bir lider arzusunun farkında olduğunu söyleyen May, ‘gölge etmeyeceğini’ belirterek, “Anlaşmayı geçirmeli ve Brexit’i sağlamalıyız. Ülkemiz ve partimiz için doğru olanı yapmak amacıyla bu görevi planladığımdan daha erken bırakmaya hazırım” dedi. May’in açıklamalarının en dikkat çeken unsurunu istifanın anlaşmanın Avam Kamarası’ndan onay alması şartına bağlanması oluşturuyor. Daha önce iki kez reddedilen anlaşmanın üçüncü kez oylanması ve geçmesi halinde tam bir takvim sunmayan May’in yaz aylarında görevi bırakması bekleniyor. Anlaşma geçerse parti liderliği için yarış 22 Mayıs’ta başlayacak. May, yeni lider belirlenene kadar başbakan olarak görev yapacak. Anlaşmanın geçmemesi halinde ise May’in görevde kalmayı sürdüreceği tahmin ediliyor. May’in açıklamalarının ardından, başından bu yana Çekilme Anlaşması’na yönelik sert muhalefetleriyle dikkat çeken bazı parlamenterlerin destek sinyali vermesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

ÖNERGELERE DESTEK YOK: May’in manevrası güne damga vururken Avam Kamarası’nda farklı Brexit senaryoları oylandı. Parlamenterler, aralarında daha önceki oylamalarda reddedilenlerle benzer içerikte olanlar da dahil olmak üzere, 16 önerge sundular. Avam Kamarası Başkanı John Bercow bunlardan sadece sekizinin oylanmasına karar verdi. İki saatten fazla süren ve bağlayıcılığı olmayan oylamada kabine üyeleri çekimser kalırken önergelerden hiçbirine destek çıkmadı. AB ile gümrük birliğine gidilmesi olumlu ve olumsuz oyların en yakın olduğu öneri olarak öne çıktı. ◊ Güven ÖZALP / BRÜKSEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!