May ikinci kez erteleme istedi

Güncelleme Tarihi:

May ikinci kez erteleme istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2019 08:30

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) sürecinde Avam Kamarası’ndaki çıkmazı muhalefetle ortak tavır belirleme çabasıyla aşmaya çalışan Başbakan Theresa May, Brüksel’den ikinci kez erteleme talep etti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) kanadından Brexit’e dair uzun süreli erteleme mesajları öne çıkarken May, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a gönderdiği resmi mektupta, yeni Brexit tarihi olarak 30 Haziran’ın belirlenmesini istedi. Bu talebe yönelik en önemli sorun ise May’in istediği tarihin 21-22 Mart’ta Brüksel’de yapılan AB Zirvesi’nde üye ülkelerin tamamınca reddedilmiş olması.

ÖZEL AB ZİRVESİ

Gelinen aşamada Brexit için yürürlükte olan son tarih 12 Nisan. Bu tarihe bir hafta kala May’den gelen talep 10 Nisan’da Brüksel’de yapılacak Brexit konulu özel AB Zirvesi’nde ele alınıp karara bağlanacak. Tusk, kısa süreli ertelemeden çok 12 Nisan 2020’ye kadar yayılabilecek ve Çekilme Anlaşması onaylandığı an otomatik olarak sona erecek bir ertelemeden yana. Üye ülkeler ise henüz ortak bir görüş geliştirmiş değil. İlk ertelemeye de çok sıcak bakmayan Fransa, 30 Haziran tarihini erken bir talep olarak değerlendiriyor ve ‘inandırıcı bir plan’ gereği üzerinde duruyor. Başından bu yana İngiltere’nin 23-26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa seçimlerine katılmaması gerektiğini savunan May, bu konuda da söylem değiştirdi. May, mektubunda, “Eğer İngiltere 23 Mayıs’ta hâlâ AB üyesiyse seçimleri düzenleme konusunda yasal yükümlülük altında olacak” ifadelerini kullandı. İngiliz hükümeti, Avrupa seçimlerine katılma olasılığı nedeniyle şimdiden bazı pratik ve lojistik ön adımları da ihtiyaten devreye sokmaya başladı. ◊ Güven ÖZALP / BRÜKSEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!