Mashadov’u satmışlar

Güncelleme Tarihi:

Mashadov’u satmışlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 02:00

Saklandığı evde öldürülen Aslan Mashadov’un ihbarcısına Rusya tarafından 10 milyon dolar ödendiği açıklanırken, Çeçen liderin, kendi yandaşları tarafından para için satıldığı olasılığı gündeme geldi. Şimdi Rusya, aradığı bir numaralı terörist olan Şamil Basayev için de 10 milyon dolar vaat ediyor.

RUSYA Güvenlik ve İstihbarat Servisi (FSB), Çeçen lider Aslan Mashadov’un gizlendiği yeri ihbar eden bir kişiye 10 milyon dolar ödendiğini açıkladı.

Ödenen parayla ilgili Rus haber ajanslarına yazılı açıklama yapan FSB’nin halkla ilişkiler dairesi, ‘Daha önce de belirttiğimiz gibi, azılı teröristlerin yakalanması ve imha edilebilmesi için, yerini güvenlik güçlerine ihbar eden kişiye 10 milyon dolar tutarındaki para ödülü vaadi yerine getirilmiştir. Bu kişinin kimliği, güvenlik açısından açıklanmıyor. Paranın ödendiği kişi, Rusya’nın başka bir bölgesine veya yurt dışına çıkarak bir Müslüman ülkeye yerleşmek istemesi durumunda kendisine yardımcı olmaya da hazırız’ dendi.

FSB açıklamasında, 10 milyon doların kime ödendiğini gizlense bile, açıklamada yer alan ilginç iki ipucu, Aslan Mashadov’un, Çeçen direnişçi saflarındaki ihanet sonucu satıldığı sonucunu veriyor.

İPUÇLARI

Mashadov’u ihbar eden kişinin, şu an Çeçenistan’da bulunuyor olması kuvvetle muhtemel. FSB açıklamasında, ‘Rusya’nın başka bir bölgesinde güvenlik içerisinde hayatını sürdürebilmesi için kendisine yardımcı olunacaktır’ ifadesi dikkat çekiyor.

İkinci ipucu, ihbarcının fanatik Müslüman olduğu olasılığını akla getiriyor. Bu sonuca, yine FSB açıklamasındaki ‘ihbarcı yurt dışına çıkmak istemesi durumunda bir Müslüman ülkeye yerleşebilmesi için yardımcı olunacaktır’ şeklindeki satırlar götürüyor.

BASAYEV DE 10 MİLYON $

Rus istihbarat servisinin, Mashadov’un ihbarcısına 10 milyon dolar ödül verildiğini açıklamasının hemen ardından, ikinci bir bildiri yayınlanarak bu kez de Şamil Basayev’in başına da 10 milyon dolar konduğu açıklandı.

Sorgulanıp öldürüldü

RUS Moskovski Komsomolets gazetesi, Aslan Mashadov’un sorgulandıktan sonra öldürüldüğünü ileri sürdü. Gazete, muhabirinin Mashadov’un öldürüldüğü bölgeye gittiğini belirterek, ‘Muhabirimiz, Mashadov’un saklandığı söylenen evin altındaki hücrede bir insanın yaşamasının mümkün olmadığını ortaya çıkardı’ dedi. Rus gizli servisinin, Çeçenistan Başbakan Yardımcısı Ramzan Kadirov’a, Mashadov’u kesinlikle sağ yakalaması emri verdiğini ileri süren gazete, Mashadov’un yakalanmadan önce Kadirov ile buluştuğunu belirterek şöyle yazdı: ‘2 yıldır Gudermes’te saklanan Mashadov, korumalarıyla tutuklandı. Çatışma olmadı, çünkü Kadirov ile konuşmak için davet edilmişti. Soruşturmadan sonra öldürüldü ve cesedi Tolstoy-Yurt’a götürüldü. Burada özel bir sahne düzenlendi. Mashadov’un hatası, onun yaşamasına izin vereceklerini sanması oldu.’

Anzor Mashadov: Yaşamak istiyorum

ÖLDÜRÜLEN Çeçen lider Aslan Mashadov’un oğlu Anzor Mashadov (29), ikinci savaş patladığında, babasının ülkeye geri dönmesine izin vermediğini anlattı ve ‘Önce Türkiye’ye gittim, ardından da BAE’ye. Sonra dolaştım durdum. Yaşamak istiyorum. Çeçenistan’a dönmeyi hayal ediyorum. Bu, babamın isteği. Ancak, beni herkes tanıyor. Onun için arabaya atlayıp, ülkeme gidemiyorum’ dedi. Babasının gıyabi cenazesi için geldiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de saklandığı evden AFP’ye konuşan Anzor, sağ kalması için babasının Çeçenistan’dan gitmesini, ancak Kafkaslar’dan da fazla uzaklaşmamasını istediğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!