Mars'ta sel felaketi yaşanmış

Güncelleme Tarihi:

Marsta sel felaketi yaşanmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güneş sisteminin kızıl gezegenine inen Pathfinder (Kaşif) uzay aracının gönderdiği fotoğraf ve görüntüleri inceleyen bilimadamları, yaşam olup olmadığı merak edilen gezegende milyarlarca yıl önce sel felaketi yaşandığı kanısına vardılar.

Pathfinder araştırma ekibinden Michael Malin, ‘‘Sel çok büyüktü. Böyle bir sel felaketi dünyada meydana gelseydi Akdeniz'in yatağı dolardı'' dedi. Malin, sel felaketinin, yüzlerce kilometre genişliğinde ve su akımının saniyede 1 milyon metreküp olarak hesaplandığını söyledi.

Amerikalı araştırmacı Malin, yerinden kopmuş büyük kaya parçalarının, sel sularının darbesini yemiş gibi karşılıklı durmalarının, bu bilinmeyen gezegende bir sel felaketi yaşandığına dair bir kanıt oluşturduğunu kaydetti. Malin, sel felaketinin gerçek boyutlarını hesaplamaya çalışırken, Pathfinder'ın Mars yüzeyine indirdiği Sojourner (Tanrı Misafiri) adlı uzay aracı da keşiflerine devam ediyor.

Mars toprağını ve taşları analiz eden Sojourner, dün Yogi adı verilen taşı incelemeye aldı ve Mars'ta şimdi veya daha önceden yaşam olup olmadığını araştırmaya başladı. İlk incelemelerde unu andıran Mars toprağında gezegene kızıl rengini veren demir oksiti tespit edildi. Mars'ta bir zamanlar büyük miktarda suyun bulunduğunun giderek kesinlik kazanmasının ardından burada mikroorganizma seviyesinde de olsa bir zamanlar yaşamın var olduğu görüşü ağırlık kazanıyor.

Bilimkurgu dünyasının ünlü kalemi Arthur C.Clarke, ‘‘Mars'ta daha önceleri su akımları meydana geldiği yolundaki kanıtlar, burada bir zamanlar hayatın var olmuş olabileceği teorisini doğruluyor'' dedi. C.Clarke, milyarlarca yıl önce Mars'ın yaşam için ideal bir yer olmuş olabileceğini söyledi.

‘‘Mars'ta yaşam var mı veya var mıydı?'' sorusuna kesin bir cevap bulmak için önümüzdeki sekiz yıl içinde gezegenin farklı yerlerine dört uzay aracının daha gönderilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!