Marshall modeli

Güncelleme Tarihi:

Marshall modeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Rusya’nın yeni Devlet Başkanı Medvedev, Çin gezisine çıktı. Yeni Başbakan Putin ise aynı eski devlet başkanlığı günlerindeki gibi BDT zirvesine katıldı.

Putin, BDT yürütme konseyi başkanı seçilecek ve hemen akabinde eski Sovyet cumhuriyetle-rine yönelik bir tür Marshall planını açıklayacak.

MOSKOVA cephesinde değişen bir şey yok. Rusya’nın yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev dün ilk yurtdışı gezisini Çin’e gerçekleştirirken, yeni Başbakan Vladimir Putin de yürütmenin başındaki kişi olarak Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te toplanan Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesine gitti.

Rusya’nın asıl patronu kalmaya devam eden Putin, Minsk zirvesine hayati önem taşıyan önerilerle gitti. Minsk’teki zirvede BDT Hükümetleri Yürütme Konseyi başkanlığına getirilmesi beklenen Putin’in, çantasından eski Sovyet cumhuriyetlerine yönelik bir çeşit Marshall planı çıkaracağı haber veriliyor.

ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da ve özellikle Almanya’ya uyguladığı Marshall Planı sayesinde yıkılan ekonomileri canlandırma karşılığında bu ülkeleri sıkı müttefik listesine almıştı.

Devletler üstü lider

Eski Sovyet cumhuriyetlerine Rus modeli Marshall planını duyan Moskova’daki analistler, "Putin hayal ettiği hedefe bir adım daha yaklaştı" diyor. Dört yıl önce "Yaşadığınız en büyük trajedi ne" sorulduğunda "Sovyet Birliği’nin yıkılması" yanıtını veren Putin, BDT’yi daha sıkı bağlara sahip Bağımsız Devletler Konfederasyonu’na dönüştürmeyi hayal ettiğini itiraf etmişti.

Minsk toplantısında BDT yürütme komitesinin başına geçeceğine kesin gözüyle bakılan Putin, otomatik olarak devletler üstü yeni lider etiketi kazanmış oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!