Mare pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Mare pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 00:30

Doğuda Mare’ye ilerleyen SDG, muhaliflerle ilçeyi çatışmasız teslim alma görüşmeleri yürütüyor. Mare SDG’nin eline geçerse, bölgede muhaliflerin elinde kilit konumda sadece Azez kalacak. Ayrıca Afrin yönünden SDG, doğrudan IŞİD’e cephe açma imkânına sahip olacak.

Haberin Devamı

SURİYE’de Halep şehrinin kuzeyinde en büyük bileşeni PYD ve silahlı kanadı YPG olan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) muhaliflerin elindeki topraklarda ilerleyişi sürüyor. SDG içindeki YPG ve müttefiki Ceyş el Suvar, (Devrim Ordusu) önceki gece geç saatlerde Türkiye’ye 25 km uzaklıktaki Tel Rıfat kasabasının kontrolünü ele geçirdikten sonra dün Şeyh İsa ilçesini ele geçirip, bu kasabanın da doğusundaki Mare ilçesine yöneldi. PYD’ye yakın basın organlarına göre SDG güçleri kasabadaki muhalif gruplarla ilçenin çatışmasız teslimi için görüşme yürütüyor. İddiaya göre anlaşma uyarınca Ahrar el Şam gibi cihatçı grupların kasabadan kuzeye çekilmesi öngörülüyor. Yerleşimdeki Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı bazı örgütlerin de SDG’ye katılacağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

SDG IŞİD’E CEPHE AÇABİLİR

Mare’nin SDG’nin eline geçmesi en büyük bileşeni YPG olan bu silahlı grubun Halep vilayetinde IŞİD güçleriyle doğrudan karşı karşıya gelmesi anlamına geliyor. Suriyeli Kürtlerden oluşan YPG, Suriye’nin kuzeyinde batıdan doğuya Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarından oluşan ve Rojava adını verdiği bölgeyi kontrol altında tutuyor. YPG ve müttefiklerinin son ilerleyişi bir hafta önce en batıdaki Afrin kantonundan doğuya doğru operasyonlarla başlamıştı. Kilit konumdaki Azez kasabasına doğru hareket eden SDG güçleri 10 Şubat’ta önce muhaliflerin elindeki Miniğ Hava Üssü’nü ele geçirdi. SDG’nin Azez’i tehdit etmesi üzerine Kilis’te konuşlu Türk ordusuna ait obüsler 13 Şubat’ta Miniğ Hava Üssü ve Azez çevresinde YPG ile müttefiklerine topçu ateşine başladı.

Mare pazarlığı

GERİDE TEK AZEZ KALABİLİR

SDG güçleri daha sonra Miniğ Hava Üssü’nün güneyindeki Tel Rıfat kasabasına yöneldi. Önceki gece bu kasabada kontrolü sağladılar. Dün de Mare ile Tel Rıfat arasındaki Şeyh İsa kasabası SDG’nin eline geçti. Mare’nin de SDG kontrolüne girmesi halinde muhaliflerin Halep’in kuzeyinde IŞİD ve SDG bölgeleri dışında kontrol altında tuttukları kilit önemde sadece Azez kasabası kalmış olacak. 

Haberin Devamı

Güvenli bölgeninbatı yakası

Mare kasabası daha önce Türkiye’nin IŞİD’in elindeki Cerablus ile batıdaki Mare arasında Ankara’nın kurulmasını istediği güvenli bölge ile gündeme gelmişti. Ankara, ABD’nin de desteklediği SDG’nin Kobani’den Fırat’ın batısına geçmesine de şiddetle karşı çıkıyor. Ancak 26 Aralık 2015’te IŞİD’in elindeki Teşrin Barajı ve çevresi SDG’nin eline geçti ve örgüt güçleri Fırat’ın batısına yerleşerek, IŞİD’in elindeki Menbiç kenti dışında konuşlandı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!