Maiziere, terörle mücadelede daha fazla yetki istedi

Güncelleme Tarihi:

Maiziere, terörle mücadelede daha fazla yetki istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2017 16:51

Berlin’de Noel pazarına TIR’la terör saldırısı, Almanya’da koalisyon hükümetinde iç güvenlik önlemleri tartışmasını başlattı. İçişleri Bakanı de Maiziere, Asayiş Şubesi’ne daha fazla yetki ve merkezi istihbarat teşkilatı istiyor.

Haberin Devamı

TERÖR saldırısı tehlikesi tüm Avrupa’da iç güvenlik önlemlerini gündeme getirirken, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere güvenlikte yeni yasal düzenlemeler yapılmasını istedi. Bakan de Maiziere, terör tehlikesi, mülteci akını ve siber saldırılara karşı Almanya’nın daha dayanıklı hale getirilmesi için federal güvenlik birimlerine daha fazla yetki verilmesinden yana. Frankfurter Allgemeine Gazetesine bir makale yazan Bakan de Maiziere, “Federal çapta güvenlik, federal yönetilmeli” dedi. İçişleri Bakanı’nın yeni güvenlik yasası talepleri koalisyonda ve kamuoyunda yoğun tartışma yarattı.

MERKEZİ İSTİHBARAT

Her eyaletin bağımsız çalışan Anayasayı Koruma teşkilatlarının yerine merkezi istihbarat teşkilatı isteyen İçişleri Bakanı, “Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda tüm yetkilerin merkeze devredilmesini tartışmalıyız” dedi. Almanya’da Eyaletlerin kendi Anayasa Koruma Teşkilatları var. Bakan de Maiziere ayrıca tek tek Eyalet Asayiş Şubeleri yerine Federal Asayiş Şubesi’nin (BKA) yetkilerinin genişletilmesini, Eyalet Asayiş Şubelerinin (LKA) sınırdışı yetkisinin Federal Asayiş Şubesi’ne devredilmesini savundu. İçişleri Bakanı de Maiziere, Almanya’ya güvenlikte öncü rol düştüğünü belirtti ve bunun için yeni yasal düzenlemeler gerektiğini söyledi.

SERT TARTIŞMA

Haberin Devamı

Hükümet ortağı SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel bazı yeni güvenlik önlemleri taleplerinde uzlaşma sinyali verdi. Gabriel, kamuya açık yerlerde daha fazla güvenlik kameraları yerleştirilmesi, tehlikeli kişilerin ayak bileğine takılacak elektronik kelepçeyle takip edilmesi taleplerine daha önce yeşil ışık yaktı. Ancak Gabriel, mülteciler için transit bölgeler kurulmasına ve sadece sert yasalara yönelmeye karşı uyardı.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı SPD’li Ralf Jaeger de Maiziere’nin önerisine karşı çıktı. Jaeger, eyaletlerde istihbaratın topladığı bilgilerin terörizmle mücadele için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Yeşillerli Ströbele, Federal İçişleri Bakanının taleplerini hiçbir şey getirmeyen eski talepler olarak niteledi.

Haberin Devamı

BELÇİKA: UÇAKTAKİ UYGULAMA...

Fransa ve Belçika’da terör saldırılarının ardından 2016 ilkbaharından beri AB ülkelerinde uçak yolcu bilgileri önceden toplanıyor. Yolcuların isimleri, koltuk numaraları yanında rezervasyon ve ödeme biçimleriyle ilgili bilgiler de yer alıyor. Bu bilgileri güvenlik birimleri terör tehlikesi ve şüphelileri erken tespit amacıyla kontrol ediyor. Belçika uçak yolcuları için geçerli olan bilgi bankasını, otobüs, tren ve feribot yolcuları için de genişletmek istiyor. Belçika, yasanın tüm AB içinde geçerli olmasından yana. Avrupa Demiryolları, böyle bir uygulamanın ek mali yük getireceği ve bu yükün biletlere yansıyacağı, yolcu sayısını düşüreceği gibi gerekçelerle Belçika’nın talebine karşı. AB Komisyonu da Belçika’nın talebine mesafeli bakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!