Maiziere: Somut bir ipucu yok

Güncelleme Tarihi:

Maiziere: Somut bir ipucu yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 13:21

İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak soruları cevapladılar.

Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İstanbul Valiliğinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, saldırı sonrasında yaptıkları çalışmalar nedeniyle Türk yetkililere teşekkür etti.

Alman Bakan Maizere, "Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için bir neden görmediğini söyledi. Teröristlerin amacı iki ülke arasındaki işbirliğini bozmaksa bu konuda başarılı olamamışlardır. Aksine Türkiye ve Almanya işbirliği konusunda birbirlerine daha da yaklaşmaktadırlar , ayrıca Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadelede kararlı şekilde yanındayız" dedi.

"Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmüyoruz"

Maiziere, "Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum" diyerek, "Keza, Alman Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde belirtilen belirli kriz bölgelerine gidilmemesi konusundaki uyarının dışında, Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içlerinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Terör karşısındaki tutum ve davranışlarını değiştirmeyeceklerini anlatan Maiziere, şöyle devam etti:

"Terör karşısında geri adım atmayacağız. Teröre karşı mücadeleye devam ettiğimiz gibi siyasi çözümler bulma konusundaki çabalarımız keza devam etmekte. Aynı zamanda özgürlüğe önem veren tutumumuzdan vazgeçmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Özgürlüğe bağlı bir yaşam biçimi çerçevesinde insanların istedikleri gibi hareket etmesi, istedikleri yere seyahat etmesi gibi özgürlükler de buna dahil. Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadelede kararlı şekilde yanındayız. Yapılan soruşturma çerçevesinde bilgilerin paylaşıldığı gibi özellikle tehlikeli kişiler olarak addedilen kişilerin, isimlerin paylaşılması da bu çerçevede ele alınmaktadır."

Maiziere, gelecek hafta Ala'nın yanı sıra Türk yetkililerin de iki hükümet arasında görüş alışverişine devam etmek için Almanya'yı ziyaret edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

YETKİLİLER HAFTAYA BERLİN'DE

Gelecek hafta Berlin’de yapılacak hükümet düzeyindeki görüşmelerde, yasa dışı göçün önemli gündem maddelerinden biri olacağını dile getiren konuk bakan, "Yasadışı göç ve bu çerçevede alınacak önlemlerin yanı sıra son olay karşısında gündemimize teröre karşı kararlı mücadele maddesini de alacağız. Teröristlerin amacı iki ülke arasındaki işbirliğini bozmak ya da herhangi bir şekilde zedelemek ise bu konuda başarılı olamamışlardır. Aksine Türkiye ve Almanya işbirliği konusunda birbirlerine daha da yaklaşmaktadırlar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"Saldırının Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu yok"

Thomas de Maiziere, bir gazetecinin, "Saldırı Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğini hedef almış olabilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Şu ana kadar yürütülen soruşturma ve inceleme çerçevesinde terör saldırısının doğrudan doğruya Almanya ve Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu yok. Bu nedenle bizim uluslararası terörizme karşı yürüttüğümüz mücadele içinde bir bağlantı kurulması da şu aşamada söz konusu değil. Böyle bir sonuca varmamız mümkün değil. Saldırı doğrudan doğruya insanlığa yapılmış bir saldırıydı. Buraya gelmiş, Türkiye’yi ziyaret eden Almanları, Türkiye’nin köklü tarihine duydukları saygıyı, Türkiye’yi daha yakından tanıma arzuları, halklar arasındaki anlayışı daha da geliştirmek amacıyla buraya gelen, burayı görmek isteyenlere karşı yapılmış bir saldırıydı. Seyahat edenlere, burada özgür şekilde tatilini geçirmek isteyenlere, bu değerleri temsil edenlere karşı yapılmış bir saldırıydı. Bu nedenle çok açık şekilde bunu kınayarak, buna karşı durmamız gerekiyor."

Haberin Devamı

Açıklamaların ardından konuk bakan Maiziere, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, birlikte yaralıları ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!