Mahkemeden Demokratlara bir tokat daha

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden Demokratlara bir tokat daha
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de seçim sonuçlarına ilişkin karmaşa sürerken, Florida İstinaf Mahkemesi, Demokratların Miami-Dade'deki oyların elle sayım işleminin yeniden başlamasına ilişkin talebini redetti.

Amerikan CNN televizyonunun haberine göre Demokratlar, Florida eyaletinin en kalabalık ilçesi olan Miami-Dade'deki oyların elle sayımına yeniden başlanması amacıyla bir üst mahkemeye başvuracak.

İlçedeki oyların elle sayım işleminin dün durdurulmasına karar verilmiş, Demokratlar aleyhlerine alınan bu karara karşı hukuki mücadele başlatma kararı almıştı.

Cumhuriyetçiler ise, kilit Florida eyaletinde elle sayılan oyların sonuca dahil edilmesi yolunda eyalet üst mahkemesinin aldığı kararın iptali amacıyla, Federal Yüksek Mahkeme'ye resmen başvurmuştu.

Bush'un avukatları tarafından yapılan başvuruda, elle sayımın, Florida'daki seçim standardını bozduğu, hile yapılmasına olanak tanıdığı ve oyların eşitliği ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talep edilmişti.

Haberin Devamı

Bush sayımı durdurmak için mahkemede

ABD'de başkanlık seçimi belirsizliği sürerken, Cumhuriyetçi George W. Bush, kilit Florida eyaletinde elle sayılan oyların sonuca dahil edilmesi yolunda eyalet üst mahkemesinin aldığı kararın iptali amacıyla, Federal Yüksek Mahkeme'ye resmen başvurdu.

Bush'un avukatları tarafından yapılan başvuruda, elle sayımların, Florida'daki seçim standardını bozduğu, hile yapılmasına olanak tanıdığı ve oyların eşitliği ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali talep edildi.

Anayasa mahkemesi olarak da bilinen Federal Yüksek Mahkeme'ye yapılan bu başvuruyla, ülkenin en üst yargı makamı olan bu kurum, ABD tarihinde ilk defa iki büyük siyasi partinin temel seçim konumlarıyla ilgili çok kritik bir karar verme durumuna geldi.

Bush'un avukatlarından Ted Olson, Miami kentinde düzenlediği basın toplantısında, Federal Mahkeme'den, Florida eyaleti seçim sonuçlarının onaylanmasının gerektiği son tarih olan 12 Aralık'tan önce karar vermesinin istendiğini bildirdi.

Federal Yüksek Mahkeme'nin, Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin sözlü savunmalarını 5 Aralık'ta alması bekleniyor. Dokuz yargıçtan oluşan Federal Yüksek Mahkeme'nin üyelerinden beşinin Demokrat, dördünün Cumhuriyetçi eğilimli olduğu biliniyor.

ABD başkanını belirleyecek Florida eyaletinde son rakamlara göre az farkla Bush'un gerisinde bulunan Demokrat Al Gore, kazanma umudunu önemli ölçüde, Demokrat ağırlıklı en az iki ilçede yapılan elle sayımlardan gelecek ek oylara bağlıyor.

Kabartma oy kargaşası

ABD'nin Florida eyaletindeki Palm Beach Bölge Mahkemesi Yargıcı Jorge LaBarga, ilçe seçim yetkililerinin, "kabartma oylar" olarak adlandırılan oyların seçmenin niyetini açıkça göstermesi halinde kabul edebileceklerini söylediklerini açıkladı.

Yargıç LaBarga, 7 Kasım'da yapılan başkanlık beçimlerinde Florida'daki oyların yeniden sayılmasında geçerli oy pusulası standardı konusunda verdiği kararda, Palm Beach ilçesinde seçmenin eğilimini açıkça yansıtmayan oyların reddedilebileceğini belirtti.

LaBarga, seçim komisyonunun seçmenin niyetinin belli olmadığı oyları kabul etmemesi gerektiğini kaydetti.Demokratlar, geçerli olması için delinmesi gerektiği halde delinmeyen, sadece ilgili yerde hafif bir kabartı oluşan oy pusulalarının da, oy verenin niyetini belli ettiği için sayılması gerektiğini belirtmişlerdi.

"Kabartma oy" nitelemesi, ilgili noktanın delinmediği, ancak üzerinde hafif bir kabartının oluştuğu oylar için kullanılıyor.

Cheney: Kriz vız gelir

Kesin sonucu bir türlü açıklanamayan ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'den başkan yardımcısı adayı olan eski savunma bakanı Richard Cheney, dün geçirdiği hafif kalp krizi sonrası hızla iyileşirken yaptığı açıklamada, "Seçilirsek başkan yardımcılığı görevine hazırım" dedi.

CNN televizyonuna konuşan Cheney, "Gayet iyiyim, George Bush seçimi kazanırsa başkan yardımcılığı makamını devralma imkanı üzerine kuşku bulunmamaktadır" diye konuştu.

7 Kasım 2000 seçiminde başkan adayı Texas Valisi George W. Bush'un babası George Bush'un ABD başkanı olduğu dönemde Körfez Savaşı (16 Ocak-28 Şubat 1991) sırasında savunma bakanı olan 59 yaşındaki Cheney, bugüne dek 3 kalp krizi geçirmiş.

Dünkü göğüs-omuz arkası ağrıları üzerine Washington Üniversitesi Hastanesi'nde kendisine anjiyo (kalp damarının baloncukla açılması) müdahalesi yapılan Cheney, dün şafaktan önce ameliyata alındı. Cheney 50 yaşından önce de by-pass ameliyatı oldu.

Hekimler, Cheney'in bir kalp atardamarının yüzde 90-95 oranında tıkandığını belirterek, müdahale ettiler ve eski savunma bakanının hızla iyileşeceğini teyit ettiler.

Cheney, CNN'de "Larry King'le Canlı" programına telefonla katılarak, "Kendimi iyi hissediyorum ve her şey de iyi görünüyor. 1-2 gün içinde taburcu olacağım" dedi.

3 kez kalp krizi geçirdiği halde dördüncüsünü hafif atlatan Dick Cheney, "Rahatsızlığınız ülkeye başkan yardımcısı olarak hizmet vermeyi engeller mi?" sorusunu, "Hiçbir şekilde engellemez. Hizmette şüpheye mahal yok. Şimdi işimiz ne yapıp yapıp bir an önce seçilebilmek..." diye yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!