Mahkeme zoruyla ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme zoruyla ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'de 'de mahkeme hukuk tarihine geçecek bir karar verdi. Basının yaşının küçüklüğü sebebiyle ‘M’ diye bahsettiği 15 yaşındaki bir kıza karşı çıkmasına rağmen mahkemenin emriyle kalp nakli yapıldı. Hakim, rüştünü ispat etmemiş bir çocuğun kendi isteğiyle ameliyatı reddedemeyeceğine karar verdi.

KİŞİLİĞİM DEĞİŞİR

‘M’ geçtiğimiz mayıs ayında hastaneye yatırıldı. Mikrobik bir hastalık sebebiyle aldığı aşırı miktardaki ilaç kalbini zayıflatmış, kızı ölüme mahkum etmişti. Doktorlar ‘kalp nakli yapılmazsa ölecek’ dediler. Ancak genç kız beklenmedik bir tepki gösterdi : ‘Ölürüm de başkasının kalbiyle yaşamam!’ Genç kız, kalp nakli yapılırsa kişiliğinin de değişeceğine inanıyordu.

Doktorlar ve ailesi genç kızı bir türlü ikna edemeyince devreye hukuk girdi. Hastanenin hukuk danışmanları çok karmaşık çocuk davalarını sonuca ulaştırmasıyla tanınan ünlü yargıç Johnson'a başvurdular. Geceyarısı uyandırılıp durum anlatılınca, ünlü yargıç ‘Rüştünü ispat etmemiş bir gencin kendi kararıyla ameliyat edilmeme ve ölümü tercih etme hakkı olamaz. Büyük bir insan olsaydı kararına saygı duymak zorunda kalırdık. Ancak 15 yaşında bir çocuğun bu kadar zor bir kararı kendiliğinden vermesi beklenemez’ diyerek ameliyat emri verdi. Sonra da ekledi ‘İnşallah ameliyat iyi sonuç verir, M kurtulur. Ben de böylece bir hayat kurtarmış olurum.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!