Mahkeme yolu gözüktü

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme yolu gözüktü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 00:00

Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve yakını 16 kişiye yurtdışına çıkış yasağı getirdi, Kaddafi Ailesi’nin 6’sının da mal varlığını dondurdu. En önemli madde ise, Uluslararası Ceza Markemesi’nin ‘insanlık suçu’ soruşturması oldu.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi yaptırım kararı aldı

LİBYA’da kanlı bir iç savaş halini alan Muammer Kaddafi yönetimine karşı başlayan ayaklanmaya BM Güvenlik Konseyi müdahale etti. Güvenlik Konseyi oybirliğiyle Kaddafi ailesi ve yakın çevresinden 16 kişiye uluslararası seyahat yasağı getirdi, aileden de 6 kişinin mal varlıklarını dondurdu. Konsey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni de Libya’da insanlık suçu soruşturması başlatmakla görevlendirdi. Mahkeme 2 ay içinde Konsey’e elde ettiği delilleri sunacak.
Konsey’in kabul ettiği 1970 sayılı kararda, Libya’daki olaylardan ciddi endişe duyulduğu belirtilerek, sivillere yönelik şiddet ve güç kullanılması kınandı. Kararda, Libya lideri Kaddafi’ye, “Şiddetin derhal sona ermesi ve nüfusun meşru taleplerinin yerine getirilmesi, Libya’dan ayrılmak isteyen tüm yabancıların tahliyesinde BM’ye üye tüm ülkelerin işbirliğinde bulunması” çağrısında bulunuldu.
Konsey Libya’ya silah ambargosu da uygulanmasına karar verdi. Libya’ya BM üyesi ülke vatandaşlarının insan hakları ihlallerine katkıda bulunacak faaliyetlere katılmak üzere Libya’ya gitmesi de yasaklanıyor. Son madde, Kaddafi’nin Afrika ülkelerinden paralı asker tedarik etmesini önlemeye yönelik eklendi.

Haberin Devamı

Libyalı diplomat teşekkür etti

Konsey’in yaptırım kararını almasının ardından Libya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi teşekkür konuşması yaptı. Dabbaşi konuşmasında, yaptırım kararının Kaddafi’ye direnen halka “manevi destek verdiğini” ifade etti.

Seydi ve Muhammed’e yasak yok

Konsey’in Kaddafi’nin tüm oğulları ve kızına seyahat yasağı koyarken, mal varlığı dondurma kararında 2 oğlunu kapsam dışı tutması farklı tartışmalara yol açtı. Mal varlığı dondurulan Kaddafi ailesinden 6 kişi içinde Seydi ve Muhammed Kaddafi yer almadı.

Seyfülislam Kaddafi:

Yurtdışında paramız yok
KADDAFİ’nin ikinci büyük oğlu Seyfülislam Kaddafi, dün Amerikan ABC televizyonunda yayınlanan “This Week” programına verdiği demeçte BM Güvenlik Konseyi’nin mal varlıkları dondurma kararını değerlendirdi.

Mütevazı aileyiz

Haberin Devamı

Ailesinin yurt dışında milyarlarca dolar parayı sakladığı haberlerini yalanlayan Seyfülislam, “Herşeyden önce bizim yurtdışında paramız yok. Biz mütevazı bir aileyiz, bunu herkes bilir. Avrupa ya da İsviçre’de paralarımız olduğunu söyledikleri zaman gülüyoruz” dedi. Gerçekle medya haberleri arasında büyük fark olduğunu söyleyen Kaddafi’nin oğlu, “Tüm güney sakin. Batı sakin. Merkez sakin. Hatta doğunun bazı bölgeleri de” dedi. Seyfülislam, kimsenin bir yere gitmediğini, ülkede öleceklerini de yineledi.

Rusya bir ‘evet’le 4 milyar dolar kaybetti

BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosu en çok Rusya’yı etkiledi. Libya ile son bir yıl içinde yaptığı silah satış anlaşmalarının miktarı 4 milyar dolara ulaşan Rusya, Konsey kararının Libya’ya askeri müdahale izni vermediğini ilan etti. Rusya’nın BM Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, kararı Libya’daki insani boyutu dikkate alarak desteklediklerini belirterek, “Karar, kesinlikle, bu ülkeye dıştan müdahale yapılmasını ne öneriyor ne de ima ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!