Mafya başkenti Palermo'da Mafya zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Mafya başkenti Palermoda Mafya zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyaya Mafya kavramını sokan İtalya´nın Sicilya adasında BM Mafya zirvesi yapıyor. 10 yıl öncesine kadar Mafya´nın başkenti olarak kabul edilen Palermo kentindeki zirve, organize suç örgütlerinin hala etkili olduğu ve İtalyan siyaseti ile kamu kurumlarına sızmaya devam ettiği raporlarıyla gölgelendi.

Çoğu savcı ve hakim olmak üzere 120 uluslararası delegenin katıldığı BM Mafya Konferansı´nı 600 gazeteci takip ediyor. 4 gün sürecek konferans boyunca 10 bin İtalyan polisi Palermo´da güvenliği sağlayacak.

Uluslararası bağlantıları çok güçlü olan İtalyan Mafyası 1990 yılında Sicilya´da suç örgütlerine savaş açan ünlü savcılar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino´yu hunharca katledince İtalyan hükümeti büyük bir savaş başlattı. Mafya´nın ``Omerta'' adı verilen sessizlik kuralı, yani üyelerin birbirlerini ele vermesi halinde öleceği kuralı yıkıldı. Ve Mafya ``bülbülleri'' birbirleri ardına konuşmaya başladı.

Haberin Devamı

Aradan geçen yıllarda Mafya´nın başkenti Palermo´da suç oranı dramatik bir şekilde düştü. Ortalama her yıl 240 kişinin öldürüldüğü Palermo kentine huzur geldi.

Ancak BM zirvesi öncesinde elde İtalyan, daha doğrusu Sicilya Mafyası hakkında hazırlanan raporlar suç örgütlerinin hala çok etkili olduğunu gözler önüne seriyor. raporlara göre, Sicilya´da 200 Mafya ailesi hala işbaşında. Ve bu ailelere bağlı 5 bin Mafya üyesi hala uyuşturucu kaçakçılığından insan ticaretine varıncaya kadar bir dizi yasadışı eylemin içinde.

İtalyan Parlamentosu´nun Mafya ile Mücadele Komitesi üyesi milletvekili Tana de Zulueta, ``Mafya ile mücadelede büyük başarı elde ettik. Ancak özellikle Sicilya Mafyası´nı uluslararası bağlantıları kurtardı. Yine de sokaktaki insanların başına musallat olmalarını engelledik. İktidarlarını yok ettik'' diyor.

Geçen ay BM´de organize suçlarla mücadele konusunda bir konvansiyon hazırlanarak dünya ülkelerinin imzasına açıldı. Bu konvansiyonun geçerli olması için 40 ülkenin kabul ederek parlamentolarında onaylaması gerekiyor.

BM Genel Sektereri Kofi Annan da Palermo´daki Mafya Konferansı öncesinde yaptığı açıklamada, suç örgütleri eğer sınırları aşarak başka ülkelerde de faaliyet gösteriyorsa, bunlarla mücadele eden güvenlik örgütleri de sınırları aşarak peşlerine düşmeli. Bu iş artık milli bir konu değil'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!