Macron: Fransa tarihiyle yüzleşmeli

Güncelleme Tarihi:

Macron: Fransa tarihiyle yüzleşmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 13:51

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Emmanuel Macron, Cezayir ziyareti sırasında sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu, Fransa’nın özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

FRANSA eski Ekonomi Bakanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron, Cezayir’i ziyaretinde Echorouk News adlı yerel televizyon kanalına röportaj verdi. Macron, sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu ifade ederek, “Sömürgecilik insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Barbarlık olarak tanımladığım sömürgeciliği her zaman kınadım” diye konuştu. Fransa’nın sömürgeci tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini belirten Macron, “Fransa’nın bu eylemler için özür dilemesi gerekiyor” dedi.

Merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon ise Macron’un konuşmasını değerlendirirken, “Fransa’nın cumhurbaşkanı adayı olan birisine bu sözler yakışmıyor” dedi.

500 KİŞİNİN KİMLİK TESPİTİ YAPILMIŞTI

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa’nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini ve yüz binlerce kişinin tehcir edildiğini belirtiyor. Cezayir, Fransa’ya bu suçları kabul edip mağdurlar için tazminat ödemesi çağrısında bulunurken, Fransa ise eski defterleri kapatıp geleceğe bakmak gerektiğini savunuyor.
Geçen yıl France 24 televizyonunda yayınlanan rapora göre, Paris’te arkeoloji eserlerinin sergilendiği İnsan Müzesi’nde bulunan 18 binden fazla kafatasından 500’ünün kimlik tespiti yapılmıştı. Bunlardan 36’sının 19. yüzyıl ortalarında Fransız işgaline karşı mücadele eden Cezayirli direniş liderlerine ait olduğu belirlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!