Maç seyreder gibi bombardıman izlediler

Güncelleme Tarihi:

Maç seyreder gibi bombardıman izlediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2001 00:00


Hakan DENKER - Aracinova / MAKEDONYA
Haberin Devamı

Son dört gündür Makedon ordusu tarafından bombalanan Araçinova kasabasında ateşkes sağlandı. Helikopterlerin kasaba üzerine bomba yağdırdığı saatlerde ise çevre tepelerde toplanan halk futbol maçı izler gibi harekatı seyretti.

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın arabuluculuk girişimleri sonunda, Makedonya'da ordunun bombardımana tuttuğu Araçinova kasabasında ateşkese varıldı. Solana, başkent Üsküp'te Makedon ve Arnavut yetkililerle görüşmelerinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, son 4 günde ordunun bombardımanına hedef olan kasabada çatışmaların durması yönünde anlaşma sağlandığını açıkladı. Solana, ‘‘Ülkenin geri kalan kısmında da ateşkesin sağlanmasını umuyorum. Şimdi siyasi diyalog sürmeli’’ dedi.

Solana'nın Üsküp'e geldiği saatlerde, halk Araçinova kasabasına yönelik bombardımanı izliyordu. Üsküp'e 10 km, havalimanına ise 3 km mesafedeki Araçinova'ya bombalar yağarken sabahın erken saatlerinde Araçinova'nın çevre tepeleri de futbol stadyumu tribünü gibi dolmaya başladı. Çoluğunu çocuğunu, sevgilisini alan bu tepelere doluşarak heyecanla sürdürülen operasyonu izlediler. Araçinova semalarında görülen helikopterler büyük bir alkış ve sloganlarla karşılandı. Makedonyalılar, ellerindeki dürbün ve teleskoplarla, hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan çevredekilere detayları anlattılar. Saatler süren saldırı ara ara devam ederek akşam saatlerine kadar sürdü.

HALK KAÇIYOR

Makedonya'da askeri operasyonların sürmesi ve şiddet olayları nedeniyle Arnavutlar hem Kosova'ya hem de Türklerle birlikte Türkiye'ye kaçıyor. İstanbul'a sefer yapan otobüslerde yer kalmayınca, önceki gün ek otobüs seferleri yapılırken, dün halkın çoğu özel araçlarıyla Türkiye'ye hareket etti. Kadın, çocuk ve yaşlılar ülkeden ayrılırken, geride sadece evlerini yağmadan korumak için erkekler kalıyor.

Araçinova kasabası bombalanırken dürbününü kapan çevre tepelere koştu. Seyirciler arasında çocukların da bulunduğu dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!