Lütfen mahallemizden dar elbiseyle geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Lütfen mahallemizden dar elbiseyle geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 00:00

"Bu mahalleden geçen kadınların dikkatine. Tüm kalbimizle yalvarıyoruz. Lütfen ahlaksız giysilerle mahallemizden geçmeyin. Ahlaklı giysiler: Uzun kollu ve kapalı bluz, uzun etek. Pantolon ve streç elbise ahlaksızdır."

İSRAİL’de aşırı dinci Yahudi cemaatinin oluşturduğu gönüllü ahlak zabıtası, son haftalarda dehşet saçıyor.

Kudüs’ün bazı mahallelerine özellikle kadınları ahlaklı olmaya davet eden levhalar konuyor. Bu mahallelerde kırmızı bluz giymek bile, kadınların taşlanması için yeterli. Son haftalarda bazı ahlak zaptiyeleri, işi haneye tecavüze kadar vardırdı. Kudüs’te birkaç erkekle birlikte görülen bir kadın, evi basılarak dövüldü. Sokakta erkek arkadaşlarıyla yürüyen bir genç kız, "Cehennemde yanacaksın" diyen bir grubun biber gazlı saldırısına uğradı. İnternet erişimi olan teknoloji ürünleri satan dükkanlar da, pornografiyi özendirdikleri gerekçesiyle ateşe veriliyor.

Birçok Yahudi, gayriresmi ahlak zabıtasını onaylamıyor. Ancak bazı hahamlar, yobaz terörüne sessizce destek veriyor, bazıları kınamaktan korkuyor. Dindar bir Yahudi olan Amerikalı romancı Naomi Ragen, "Her yerde gözleri ve kulakları var. İran gibi ülkelerde duyduklarınıza çok benzeyen şeyler oluyor" diyor.

İsrail’de, halkın çoğunluğu din konusunda ılımlı olsa da, haredim (Tanrı’ndan korkan) adı verilen 600 bin kişilik aşırı dinci bir kitle de var. Bu kitle mensuplarının laik bölgelere yönelik tehditleri bitse de, muhafazakar mahallelerde yaptırım güçleri artıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!