Lumumba'yı parçalara ayırıp asitte erittim

Güncelleme Tarihi:

Lumumbayı parçalara ayırıp asitte erittim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

39 yıllık sır nihayet aydınlandı

Cinayetten 39 yıl sonra bağımsız Kongo'nun ilk Başbakanı Patrice Lumumba'yı öldüren Belçikalı komiser Soete, kurbanın cesetini parçalara ayırıp, sülfürik asitte erittiğini itiraf etti.

Soete, Kongo'nun Doğu Bloku'nun etkisine girmesini engellemek için Lumumba'yı öldürdüklerini, Belçikalı yetkililerin de bu cinayetten haberdar olduğunu söyledi.

ŞİMDİKİ adı Kongo Demokratik Cumhuriyeti olan Kongo'nun Belçika'dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından göreve gelen ilk hükümetin Başbakanı Patrice Lumumba'yı öldüren Belçikalı Gerard Soete, yıllardır sakladığı büyük sırrı açıkladı.

AFP'ye yaptığı açıklamada Soete, kendisine eşlik eden ‘bir beyaz ve birkaç Kongolu’ ile Kongo'nun ilk başbakanını öldürüp, cesedini parçalara ayırdığını, sonra da sülfürik asitte eriterek yok ettiğini itiraf etti.

Cinayetten 39 yıl sonra vicdan muhakemesi yapan Soete, ‘Binlerce kişinin canını korumak ve patlamaya hazır gergin ortamda sükuneti korumak için yaptığımız şeyin doğru olduğunu düşünüyorum’ diye konuştu.

Lumumba, 17 Ocak 1961'de ayrılıkçı Katanga eyaletinin başkenti Elisabethville'de (bugünkü adıyla Lubumbashi) öldürülmüş, ancak ne Lumumba'nın, ne de kendisiyle öldürülen Joseph Okito ve Maurice Mpolo'nun cesetleri bulunamamıştı.

Katanga polis teşkilatını kurmakla görevlendirilen bir komiser olan Gerard Soete üç cesedi önce bir ormana attığını, sonra Katanga İçişleri Bakanı Godefroid Munongo'dan ‘cesetleri yok et’ emri geldiğini söyleyerek şöyle itiraf ediyor:

‘Ben Bruges’lü küçük bir komiser, üç uluslararası şahsiyetin cesediyle başbaşa kalmıştım. Bütün Belçikalı yetkililer oradaydı, ama hiç birşey yapmadılar. Önce cesaretimizi toplamak için iyice içtik. En zoru cesetleri parçalamaktı. Bütün gece de eritmeye çalıştık. Sadece dişler kaldı. Kokuyu üzerimden atabilmek için 3 kere yıkandım'.

Cinayetten sonra yapılan resmi açıklamada, Kongolular arasında bir hesaplaşmanın söz konusu olduğunu söylenmesine rağmen, kısa bir süre önce piyasaya çıkan, Flaman Sosyolog Ludo De Witte'nin ‘Lumumba Cinayeti’ adlı araştırma kitabında, cinayette Belçika'nın sorumluluğun büyük olduğuna işaret edilmişti.

Yazar, Kongo'nun bağımsızlığını ilan etmesinden 7 ay sonra Lumumba'nın ortadan kaldırılma nedenini, o dönemde soğuk savaşın ortasında bulunan Kongo'nun, Batı etkisinden çıkmasını engellemek olarak açıklıyor.

KARISINA BİLE SÖYLEMEDİ

Yazarın ortaya attığı iddia, ‘Belçikalı politikacıların karıştığı sanılan cinayetleri araştırmaktan sorumlu’ parlamento komisyonunda da yankı buldu. Çalışmalarına 2 Mayıs'ta başlayan komisyon, büyük olasılıkla Gerard Soete'yi dinleyecek.

Cinayetten sonra kendisini ‘barbar’ gibi hissettiğini söyleyen ve bugün 80 yaşında, sağlıklı bir ihtiyar olan Soete, 18 yıl boyunca karısına bile bu sırrını açıklamadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!